Column

Ooit was ik trots op u, meneer Bouman

Geachte Gerard Bouman,

Teamchef Ronald Kruijswijk van de Delftse politie riep politiecollega's op een kaartje te sturen om solidariteit te betuigen met het 'geplaagde' vijftal dienders dat betrokken was bij de tragische dood van Mitch Henriquez. 'Hoe meer hoe beter!'

Oud-korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman bij het aankondigen van zijn vertrek Beeld anp
Oud-korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman bij het aankondigen van zijn vertrekBeeld anp

Dat inspireerde mij tot de gedachte dat ik u een kaartje zou willen sturen. Hoewel, misschien beter een brief. Want dit drama heeft een aantal grote vragen opgeroepen.

Ooit was ik zo trots op u, schreef ik ooit op deze plek. Toen minister Asscher tijdens zijn Martin Luther King- lezing uit een intern blog van uw hand citeerde, dat over racisme en discriminatie binnen het politiekorps ging en dat er niet om loog. Een moedig en belangrijk gebaar.

Ik kan het moeilijk rijmen met uw handelen ten opzichte van de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez. Ik tracht mij voor te stellen hoe dat gesprek op uw kamer moet zijn verlopen. Had men het over een hoogst onfortuinlijk dienstongeval? Merkte iemand op dat hij ook een gezin had, dat het feit dat hij op non actief was gezet voor grote spanningen thuis had gezorgd? Dat niemand de dienders die dagelijks hun leven in de waagschaal stellen, waardeert? Dat de buitenwereld het niet snapt?

U ging als een blok achter het vijftal staan en scoorde daarmee intern punten. Onder de dienders was veel onrust en ongenoegen, sinds het vijftal daags na de dood van Henriquez geschorst was. 'Een mokerslag. Politiemensen worden te weinig door hun werkgever ondersteund', aldus Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in de NRC.

Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. De betoging werd precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez gehouden. Beeld anp
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. De betoging werd precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez gehouden.Beeld anp

Uw steun werd dan ook als 'bevrijdend' ervaren. De vijf verdachte agenten 'kregen per direct' hun politiepas terug, kregen 'gewoon weer toegang tot het bureau' en mochten weer naar de fitness. De financiële gevolgen van de buitenfunctie stelling werden teruggedraaid en de agenten kregen van u de garantie dat ze hun baan konden behouden, wat er ook gebeurde.

Ik ben de buitenwereld en ik snap het niet. Na een zaak als deze, waarbij door excessief en bruut politiegeweld een onschuldige burger omkomt en de rechtsorde ernstig geschaad is, staan er dan niet subiet workshops 'Omgaan met geweld als u zich bedreigd voelt' op het programma? Is er enig vermogen tot kritische zelfreflectie? Of is de politieorganisatie alleen maar tot dit voor de buitenwereld verbijsterende slachtoffergedrag in staat? Omdat men zich in de beroepseer voelt aangetast? Vertelt u mij, vindt u dit gezien het drama een menselijke reactie?

Disproportioneel, onmatig en ondeskundig, stond in het onderzoeksrapport over deze zaak. Ambtelijke eufemismen verbloemen waarvoor in de taal van gewone burgers maar een woord mogelijk is: barbaars. Want de details in het rapport zijn gruwelijk.

Ik wil even met u terug naar die noodlottige zomeravond. Een licht aangeschoten man die op zijn kruis wijzend een schuine mop maakte over 'zijn wapen'. Met bezopen bewapende Antillianen moet je uitkijken, zei dat vermaledijde diendersinstinct ongetwijfeld. Ik speculeer, maar u en ik weten dat intuïtie door racistische vooroordelen en paranoia vertroebeld kan worden.

Zij moeten de situatie als ernstig dreigend hebben ingeschat. Ze werpen zich op hem als hij zich niet laat arresteren. Hij kermt. De neus kapot geslagen. Hij gorgelt. Pepperspray gespoten en extra in de ogen gewreven. Strottenhoofd kapot. Hij schreeuwt.

Vertel mij, meneer Bouman, geldt schreeuwen van de pijn omdat je doodgeslagen en -gedrukt wordt eigenlijk ook als 'verzet tegen arrestatie'? Hij was toch allang uitgeschakeld, al was hij wat verschrikkelijks van plan geweest?

Lekenvraagje. Die nekklem, hoe wordt dat op de politieacademie eigenlijk onderwezen? Uitkijken hiermee? Net zoals je zou moeten uitkijken als je een spelletje speelt waarbij je een kussen op iemands gezicht duwt?

Bizar niet, meneer Bouman, dat mijn empathie bij de verbijsterde familie van Henriquez ligt en niet bij de 'onbegrepen' dienders die wat u betreft recht hebben op eerherstel en boven de wet staan omdat het nu eenmaal agenten zijn?

De nabestaanden van Mitch Henriquez praten op 19 september met de pers na het nieuws dat twee agenten worden vervolgd voor de dood van Henriquez Beeld anp
De nabestaanden van Mitch Henriquez praten op 19 september met de pers na het nieuws dat twee agenten worden vervolgd voor de dood van HenriquezBeeld anp

De familie kreeg Mitch, een goedlachse vader, die bijna opa zou worden, als een tot op het bot gehavend lijk terug. Een burger die niets misdaan had. Hun advocaat liet weten dat zíj geen enkel kaartje van de politie hebben mogen ontvangen.

De politie heeft het geweldsmonopolie namens ons allemaal. Als iemand een misdaad pleegt, moeten wij, oud, jong, wit, zwart, bruin, links of rechts op ons neutrale politieapparaat kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen is ernstig aangetast.

Groet,
Harriet Duurvoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden