'Ooit had Dieuwertje het minst aanstootgevende baantje van Nederland'

In Typisch testosteron vindt Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal de bron van alle pijlen die op haar worden afgeschoten.

Olaf Tempelman
null Beeld Lex van Lieshout
Beeld Lex van Lieshout

Er zijn mensen die graag spanningsvelden en conflictzones opzoeken en mensen die er per ongeluk in verzeild raken. De eerste groep houdt van ruzies en controverses, de tweede is meer gericht op de lieve vrede. Omdat mijn sympathie bij de tweede ligt, heb ik te doen met Dieuwertje Blok, de anchorwoman van het Sinterklaasjournaal. Ooit moet ze hebben gedacht het minst aanstootgevende baantje van Nederland te hebben. Anno 2014 zit ze midden in een open zenuw met de pakjespiet te converseren. Tv-recensenten noemen haar uitzending vol kindergeluk een oorlogsbulletin. En zowel nakomelingen van slaven als slavendrijvers schieten pijlen op haar af.

Ze zeggen dat mensen die op tv willen aandacht ambiëren. Toch kun je speculeren dat het Dieuwertje Blok om een ander soort aandacht gaat dan Christiane Amanpour. Geluk bij een ongeluk voor op harmonie gerichte mensen is dat ze inzicht kunnen verwerven in wat ambitieuze ruziemakers drijft en leidt tot opstootjes, naar getwitter en andersoortige digitale incontinentie. Minder dan met een Moor in een 16de-eeuws pagekostuum heeft dat te maken met een hormoon. Eén van de inzichtelijkste boeken over dat hormoon is Typisch testosteron van hoogleraar Aart de Kruif. Zonder testosteron geen vooruitgang en topprestaties, stelt hij, echter: ook geen loopgraven en brullende mannen (en soms vrouwen) aan tv-tafels. 'Mannen met een hoog testosterongehalte benaderen morele kwesties anders dan mannen met een laag testosterongehalte.' Bij mannen met veel testosteron moet de beuk er altijd in. Het maakt niet zoveel uit wáárin, zolang er maar iets op hun pad komt. Dat mogen kindfeesthatende klaagnegers zijn, maar ook tweedegeneratie-slavendrijvers.

null Beeld Lias
Beeld Lias

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden