Oogst PVV vooralsnog bescheiden

Met twee topprioriteiten ging de PVV in 2010 de verkiezingsstrijd aan: meer veiligheid, minder immigratie. Maar hoewel er nu bij het parlement een reeks wetsvoorstellen ligt 'in de geest van Geert Wilders', is het de vraag of die ooit de eindstreep zullen halen - vooral wanneer het minderheidskabinet afhankelijk is van de linkse oppositie.

DEN HAAG - Wat heeft de PVV bereikt? 'Wilders heeft de dierenpolitie - totale onzin - binnengehaald', zegt voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn schamper. Bij nader inzien bleek ook Hero Brinkman, onlangs opgestapt uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer, tegen de animal cops, een stokpaardje van zijn vroegere partij.


Maar de afvallige wijst erop dat de PVV op enkele belangrijke punten wel degelijk succes heeft geboekt. Zo ging de Tweede Kamer akkoord met de invoering van een nationale politie, waarvan hij 'een groot voorstander' was en is. Het valt volgens Brinkman niet te ontkennen dat de PVV veel in gang heeft gezet in een kabinetsperiode van 'slechts anderhalf jaar'. Boekestijn spreekt van een gemengd beeld.


Veiligheid

De VVD-bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie, minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, waren Wilders zeer ter wille. De woorden 'een hardere aanpak van criminaliteit' lagen hun in de mond bestorven. Enkele resultaten: zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners (politie, brandweer en ambulancepersoneel); rechters mogen geen taakstraffen opleggen bij ernstige zeden- en geweldsmisdrijven; handhaving van het kraakverbod. Daarnaast werden plannen gelanceerd voor onder meer adolescentenstrafrecht (voor jongeren van 15 tot 23 jaar) en een zwaardere bestraffing van aan drugs gerelateerde delicten. Sommige voorstellen liggen voor advies bij de Raad van State en hebben derhalve de Tweede Kamer nog niet bereikt.


Wilders kon zijn uit 2010 daterende voorstel voor tienduizend agenten 'erbij' niet waarmaken. Slechts de gewraakte inkrimping van het politieapparaat met drieduizend man werd teruggedraaid.


Migratie, asiel, integratie

Wilders had het vooral aan de stok met CDA-minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel). Die moest in Europa de boer op om een strenger asiel- en migratiebeleid te bepleiten. Leers kwam uit de Europese hoofdsteden steevast terug met teksten als 'Nederland heeft de discussie losgeweekt', maar kan niet bogen op concrete resultaten - bij gebrek aan voldoende steun in de EU.


Leers presenteerde in eigen land scherpere regels voor inburgering en gezinshereniging, en voorstellen voor het strafbaar stellen van het illegaal verblijf van vreemdelingen, alsmede het sneller intrekken van de verblijfsvergunning van vreemdelingen die misdrijven begaan.


Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken), partijgenote van Leers, kwam met een wetsvoorstel om de dubbele nationaliteit aan banden te leggen. Stuk voor stuk initiatieven die Wilders welkom waren, maar die na diens 'definitieve' breuk met het kabinet dreigen te sneuvelen in de Kamer - als die er in de huidige samenstelling al over wil spreken.


Zorg

Tezamen met 'meer veiligheid, minder immigratie' stond voor Wilders in de verkiezingscampagne van 2010 de gezondheidszorg voorop. Zijn boodschap luidde: tienduizend verpleegkundigen erbij. Eind vorig jaar tekende CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) een zogeheten convenant met de zorgsector, met de belofte dat twaalfduizend mensen 'de zorg komen versterken.'


Maar een convenant is, anders dan wetgeving, een vrijblijvende afspraak. Ook op dit punt heeft Wilders minder bereikt dan hem lief was. Hij heeft volgens oud LPF-Kamerlid Joost Eerdmans, geestverwant van Wilders, al met al 'een gouden kans gemist' door weg te lopen uit het Catshuis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden