Oog- en andere irritaties

In november meldde Gerda Verwoerd uit Nigtevecht zich bij haar huisarts omdat ze slechter ging zien en haar oog steeds geiteerd was....

Jet Bruinsma

Maar nee. De arts in het AMC kan haar pas behandelen als haar ziekenfonds, VGZ, tevoren toestemming geeft. De dokter geeft haar een formulier mee waarop hij meldt dat de ooglidcorrectie medisch noodzakelijk is. Pas als het jawoord binnen is, kan een afspraak worden gemaakt. Dat kan echter weken duren, begrijpt de patie van VGZ. De arts van dit ziekenfonds moet de aanvraag zorgvuldig bekijken. Raar, vindt Verwoerd, want er is geen foto meegestuurd. Er valt niets te zien.

Dat het ziekenfonds zeker wil weten dat het om een medisch noodzakelijke ingreep gaat, begrijpt ze wel. Veel plastisch-chirurgische behandelingen zijn slechts cosmetisch en worden niet vergoed. De woordvoerder van VGZ snapt er niets van: 'We kregen de aanvraag op 4 maart binnen en we hebben de brief met onze toestemming op 8 maart teruggestuurd. Sneller kan niet.' Maar dan duikt de volgende blokkade op.

Zolang de toestemming niet binnen is bij Plastische Chirurgie van het AMC, kan ze geen afspraak maken. Uiteindelijk lukt het haar toch. Op 23 april gaat ze onder het mes. Ze moet ween kopie van de toestemmingsbrief meenemen. Voor de zekerheid. Maar tegen die tijd zal de brief toch wel op het goede bureau liggen? De woordvoerster is minder stellig: de brief kan bij de poli, de kliniek, het secretariaat terecht zijn gekomen. Het kan even duren voor hij op de juiste plek ligt. Is dat inmiddels gebeurd?

'Dat kan ik niet zeggen. Dat behoort tot het medisch dossier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden