Onzin

Voor vele moslima's zal emancipatie bevrijdend zijn. Ayaan Hirsi Ali jaagt ze echter terug achter de sluier met haar scheldpartijen....

Ze trapt naar alle kanten met pseudowetenschappelijke onzin. Zo concludeert ze kort door de bocht dat Eva niet uit de rib van Adam gemaakt kan zijn, wetenschappers dus niet geloven en - Balkenende incluis - geen christen zijn. De talloze overtuigd christenen die de evolutie van de mens bestuderen raakt zo'n amateuristische kreet niet. De na 11 september toch al veelvuldig verguisde moslims staan minder sterk in hun schoenen en voelen zich, terecht, aangevallen. Ook in Nederland is veelvuldig gepubliceerd over het essentiële verschil tussen geloven en weten, over metafoor en exacte wetenschap. Zowel voor de interpretatie van Genesis als die van Mohammeds leer is het essentieel de teksten te bezien in hun tijd.

Zou Hirsi Ali niet meer bereiken in haar tot nu toe weinig geslaagde strijd moslima's te emanciperen door er eerst op te wijzen dat profeet Mohammed in meerdere opzichten juist vrouwvriendelijk was. Zo bood het een man met meer vrouwen laten huwen een oplossing voor het door oorlogen grote overschot aan weduwen, die anders tot bittere armoede en uitstoting veroordeeld zouden zijn geweest.

Ook riep hij op het toen zeer drastische besnijden van meisjes veel minder ingrijpend te maken. De profeet in zijn waarde laten, kan ruimte creëren voor het afkeuren van andere, toen heel gangbare zaken die in onze westerse wereld niet meer acceptabel zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.