Onzinverhalen over Grondwet hard aanpakken

Ook al zou de Volkskrant nog zulke baarlijke onzin schrijven over de Europese Grondwet, dan nog hoeven we niet bang te zijn dat de EU het leger op ons afstuurt....

Bert Lanting vanuit de hoofdstad van Europa

Die verzekering krijg ik van de persafdeling van het Europees Parlement, als ik informeer naar de rapid reaction force, de snelle reactiemacht, die een paar europarlementariërs in het leven hebben geroepen om het hoofd te bieden aan nonsensverhalen in de pers over de Grondwet. Zodra ze zo'n onzinverhaal lezen, zullen ze de krant meteen van repliek dienen, liefst dezelfde dag nog.

'Of de rapid reaction force al in actie is gekomen? Nee, daar gaan wij niet over. Daarvoor moet u bij de commissie voor Buitenlandse Zaken zijn', zegt een medewerkster van de persafdeling van het Europees Parlement, ietwat verbaasd.

'Maar ik bedoel de rapid reaction force voor de EU-grondwet', leg ik uit. 'O, die! Maar dat zijn geen militaire eenheden, hoor', verzekert ze. Gelukkig maar, want we zouden Solana's troepen natuurlijk niet graag zien oprukken in de Amsterdamse Wibautstraat.

Het initiatief voor de reaction force werd vorige week aangekondigd door europarlementariër Jo Leinen van de commissie voor Constitutionele Zaken. Maar vooralsnog verloopt de coördinatie wat stroef. Eén van de leden van het elite-corps is de Britse europarlementariër Richard Corbett, maar zijn medewerkster weet van niets. 'Meneer Corbett reageert alleen op verhalen die hemzelf betreffen', zegt ze afgemeten.

De persafdeling van het EP is al wel een paar keer in actie gekomen. 'We proberen onjuiste informatie over de Grondwet recht te zetten. Dat is vooral belangrijk in de landen waar een referendum over de Grondwet zal worden gehouden', zegt voorlichtster Joëlle Fiss.

Leest ze veel nonsens over de grondwet? 'Ach, het is een heel ingewikkeld document. Het is wel begrijpelijk dat er fouten worden gemaakt.'

Als het om politieke kwesties gaat, laat de persafdeling het antwoord over aan de europarlementariërs uit de rapid reaction force. 'Wij doen niet aan politiek. Het gaat ons er alleen om feitelijke onjuistheden recht te zetten.'

Maar Jens Peter Bonde, al ruim 25 jaar euroscepticus in het europarlement, ergert zich eraan dat de snelle reactiemacht van het EP alleen maar bestaat uit voorstanders van de Grondwet. 'Alles wordt door de belastingbetaler gefinancierd; dan kun je toch niet alleen de voorstanders aan het woord laten?'

Ook de Europese Commissie heeft het publicitaire offensief geopend. Sinds kort houdt eurocommissaris Margot Wallström, die de taak heeft de EU aan het publiek te verkopen, op haar website een blog aan. Veel succes heeft ze er nog niet mee. Tot vermaak van de Britse pers klaagde ze in haar eerste bijdrage over de zware Brusselse diners en lunches die 'drie of vier uur of soms zelfs nog langer' duren.

Misschien zou de rapid reaction force moeten uitrukken om een einde te maken aan dat geblog, ook al is het nog zo waar wat Wallström schrijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden