Onzin over aids

De heren Jurriaan Kamp en Tijn Touber hebben alle argumenten van de hoogst omstreden viroloog Peter Duesberg weer eens aangehaald....

AMSTERDAM Prof. Dr. S.A. Danner

De vele wetenschappelijke argumenten ten gunste van die causale relatie, zoals die bij alle infectieziekten opgeld doen, heeft hij ontkend, met als ultieme stelling dat hij zich nu zou laten besmetten met HIV om te bewijzen dat het geen aids kan veroorzaken. Hoewel hij dat al drie jaar roept, heeft hij het steeds niet gedaan. Erg verstandig van hem, maar niet in overeenstemming met z'n kennelijke overtuiging.

Het is waar dat in Nederland de epidemie veel geringer is omvang is gebleven dan bij het begin voorspeld werd. Dat is te danken aan de snel aangevangen informatiecampagnes, eerst gesteund door de overheid en later door het Aidsfonds, onder de homoseksuele gemeenschap en de algemene bevolking.

Het vóórkomen van andere geslachtsziekten daalde sterk onder homoseksuele mannen, een teken dat 'veilig vrijen' begon in te burgeren. Dat zo'n boodschap na enige tijd kracht verliest, en nu weer herhaald zal moeten worden, is niet verbazingwekkend.

Het is eveneens waar dat in Afrikaanse landen veel ziekten vóórkomen die lijken op aids en daarmee niet (altijd) te maken hebben. Maar malaria en tuberculose zijn, ook in die landen met beperkte diagnostische mogelijkheden, goed te diagnosticeren en te onderscheiden van de opeenvolging van infecties en uittering die zich voordoet bij mensen die besmet blijken te zijn met HIV.

Voor tuberculose geldt voorts dat de ziekte vaker optreedt en - zonder adequate therapie - ernstiger verloopt indien tevens HIV besmetting bestaat. In de meeste laboratoria in Afrikaanse landen is uitstekend een HIV besmetting vast te stellen.

Meer beweringen die aan de een of andere vorm van waarheid grenzen, waren in het stuk niet te vinden. De rest, letterlijk álle andere alinea's omvattend, is niet in overeenstemming met de resultaten van vele gedegen wetenschappelijk onderzoek. Of het nu gaat over de oorzaak van de ziekte, het nut van therapie of de bijwerking van de therapie, het is allemaal al lang achterhaald of domweg gezwam in de ruimte.

De impliciete boodschap, dat we nu met z'n allen eindelijk moeten ophouden aandacht, geld en medische behandeling te geven aan lijders aan deze niet-bestaande ziekte, is onjuist en grievend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden