Onzin dat KNVB trainers niet toelaat op grond van afkomst

FC Volendam coach Stanley Menzo viert feest te midden van zijn spelers nadat zijn ploeg naar de eredivisie promoveert, 2008.Beeld ap

Ver weg in de Volkskrant, op pagina 32, stond donderdag een stuk over een trainer van Marokkaanse afkomst. Hij beschuldigde de KNVB van racisme.

Volgens Alami Ahannach laat de voetbalbond hem op oneigenlijke gronden niet toe tot de cursus coach betaald voetbal. Hij heeft geen 'blond koppie'.

Wie wel een blond koppie heeft, zei Ahannach, wordt door de cursus geloodst en vindt vervolgens snel een club. Dat is voor hem niet weggelegd, want hij is 'buitenlander'. Naar eigen zeggen voldoet hij aan alle eisen.

Mijn eerste gedachte: onzin. Het is nauwelijks voorstelbaar dat de KNVB trainers niet tot cursussen toelaat op grond van hun afkomst. De bond heeft vast goede redenen om Ahannach te weigeren.

Om zijn beschuldiging kracht bij te zetten, stelde Ahannach een vraag. 'Gullit, Seedorf, Rijkaard, Menzo, waarom zijn ze geen trainer in Nederland?'

Ik zal proberen antwoord te geven. Gullit heeft de ambitie niet meer, die is met heel andere dingen bezig en vond zichzelf als trainer van Feyenoord al niet te benijden. Seedorf zit in China en heeft, voor zover ik weet, nog geen brandend verlangen om in de eredivisie aan de slag te gaan. Rijkaard is spoorloos verdwenen en schijnt al zijn tijd in zijn gezin te steken.

Wat Menzo momenteel doet, moest ik opzoeken. Sinds vorige maand is hij trainer van Ajax Cape Town. Trouw bezocht hem onlangs in Kaapstad. Menzo maakte, zoals altijd, een ontspannen indruk, ondanks de beroerde positie van de club op de ranglijst.

Misschien, oppert verslaggever Niels Posthumus, is Menzo wel té ontspannen. Als trainer van Volendam en Cambuur leverde hij goede prestaties, maar in Nederland lijkt hij nooit op waarde te zijn geschat.

Menzo heeft nog nooit een aanbieding van een Nederlandse eredivisieclub gehad. Waarom, dat weet hij niet. 'Het is gissen. Daarmee kom je niet verder.'

De Volkskrant verwees donderdag naar een onderzoek uit 2014 van Jacco van Sterkenburg van de Erasmus Universiteit. Slechts 3,4 procent van de trainers uit Nederland en zes andere West-Europese landen heeft een migrantenachtergrond - een verwaarloosbaar percentage.

Het staat haaks op de elftalfoto's in de seizoengidsen die Voetbal International en ELF Voetbal elk jaar uitbrengen. In het betaald voetbal zijn etnische minderheden goed vertegenwoordigd, dat weet iedereen die op zaterdag en zondag naar Studio Sport kijkt en de ene na de andere voetballer van Marokkaanse komaf voorbij ziet dribbelen.

Bladerend door de seizoengidsen kwam ik in de eredivisie alleen Henk Fraser (Vitesse) tegen. Een Griek (Anastasiou bij Roda JC), een Duitser (Hyballa bij NEC) en een Montenegrijn (Petrovic bij ADO Den Haag) tel ik niet mee, ondanks hun migrantenachtergrond.

In de eerste divisie is de situatie hetzelfde, met Ricardo Moniz (Eindhoven) als eenling. In de tweede divisie, de twee derde divisies en de eredivisie vrouwen is de oogst slechts één Kroaat, Vuckovic bij de vrouwen van PSV. Op de A-lijst van de scheidsrechters staat Gözübüyük. Hij is van Turkse afkomst.

De oogst is armzalig. Bij elkaar opgeteld telt de voetbalpiramide van de sectie betaald voetbal van de KNVB honderd ploegen. Nagenoeg alle koppies zijn blond.

Wetenschapper Van Sterkenburg sprak voor zijn onderzoek met tal van gekleurde trainers. Volgens hem ligt aan de ondervertegenwoordiging een 'vorm van discriminatie' ten grondslag. Dat is vaag, maar het biedt in elk geval een aanknopingspunt.

In de Volkskrant zei Ahannach ook iets over de reactie van de KNVB op zijn beschuldiging. Bert van Oostveen, de voormalige directeur betaald voetbal, zou hebben beaamd dat gekleurde trainers in Nederland weinig kansen krijgen.

Dat weten we dan. En nu?

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Voormalig KNVB directeur Bert van OostveenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden