Onzichtbare boekenplank

Talloos zijn de boeken die over de wetenschap van het onzichtbare zijn geschreven. We geven u enkele van de mooiste, door de redactie geselecteerd.


Philip Ball: Stories of the Invisible, Oxford University Press, 2002.


Compact geschreven bundel met opmerkelijke artikelen over de atoom- en molecuultheorie, met oog voor detail en liefde voor het onderwerp opgetekend door Nature-journalist Philip Ball. 'Als atomen letters zijn, zijn moleculen de woorden.'


J.M. Adovasio, Olga Soffer and Jake Page: De onzichtbare vrouw, Artemis, 2010.


Lees dit nu al invloedrijke boek, en uw beeld van de prehistorie zal nooit meer hetzelfde zijn. Adovasio, Soffer en Page richten zich op de 'vergeten' rol van de vrouwtjesoermens, van de problemen die ze moet hebben gehad bij de bevalling tot haar rol bij het verzamelen van voedsel.


Idan Ben Barak: The Invisible Kingdom, Basic Books, 2009.


Kent u die al van die microbe die zichzelf kan lanceren? Wonderlijke verkenning van de wereld van de microbiologie, waarbij microbioloog Idan Ben Barak fascinerende, diepgravende inzichten afwisselt met het nodige microbiële gooi- en smijtwerk.


De Easy Aloha's: Gaten en andere dingen die er niet zijn, Nieuw Amsterdam, 2008.


Een potpourri van wetenschap uit volslagen onverwachte hoek: die van het deejayduo Bas Albers en Gerard Janssen, a.k.a. de Easy Aloha's. Het enthousiasme waarmee de heren zich uitleven op het onderwerp werkt aanstekelijk, en de uitwerking en vormgeving zijn uiterst effectief.


John D. Barrow: The Book of Nothing, Jonathan Cape, 2000.


Eeuwen duurde het voordat wiskundigen eindelijk op het idee kwamen om de getallenlijn van het getal nul te voorzien. De intrigerende wetenschapsgeschiedenis van het niets, trefzeker opgetekend door de populaire Britse natuurkundige John Barrow. In dezelfde categorie ook aanbevolen Robert Kaplan: The Nothing that Is, en Charles Seife: Zero.


Ap Dijksterhuis: Het slimme onbewuste, Bert Bakker, 2007.


Een van de kroonjuwelen van de recente populair-wetenschappelijke schrijverij uit eigen land. Aan de hand van praktische voorbeelden en experimenten laat Dijksterhuis zien hoe de onzichtbare hand van het onderbewustzijn ons handelen stuurt.


Brian Greene: The Hidden Reality, Vintage Books, 2011.


Kraakhelder maar dik boek over de vraag waarom natuurkundigen zonder blikken of blozen durven denken dat er naast de bekende realiteit misschien nog veel meer parallelle en onzichtbare werkelijkheden zijn. Omdat hun theorieën van alles niet één, maar vele oplossingen hebben. Enig minpunt: niemand weet of het echt zo is. Ook meester-explicateur Greene niet.


Piers Bizony: Invisible Worlds, W&N, 2004.


Wie de foto's en animaties in deze bijlage mooi vindt, kan nog even doorgaan in dit 'koffietafelboek'. Een ondankbaar woord voor de collectie röntgen-, microscoop-, warmte-, koude-, druk- en heelalfoto's die deze knoeper omvat.


Christopher Chabris en Daniel Simmons: De onzichtbare gorilla, Arbeiderspers, 2011.


Vernoemd naar het hilarische psychologie-experiment waarbij een man in gorillapak niet wordt opgemerkt door een groep mensen die met een bal speelt. Vlot voortjakkerende ode aan de curieuze kronkels tussen de oren, met nadruk op intuïtie en waarneming.


Frank Close: The Void, Sterling, 2010.


Wat blijft er over als er geen materie is? Natuurkundige en veelschrijver Frank Close over de bruisende leegte die we vacuüm noemen en de krachten die daaruit voortkomen. Inclusief een hoofdrol voor de Nederlander H.B.G. Casimir, lang de baas van het Philips Natlab en de man die als jong broekie met Niels Bohr en Albert Einstein werkte.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden