Onzekerheid is erger dan oorlog

De binnenstromende jaarcijfers brengen beleggers op het Damrak bar weinig afleiding. Terwijl een reus als ING vrijdag zijn jaarcijfers presenteerde - in normalere tijden toch een hoogtepuntje - bleef de spanning rond Irak als een donkere schaduw over de beurs liggen....

'De stroom bedrijfscijfers die we de afgelopen tijd hebben gezien, zijn zeer zeker niet slecht', zegt beleggingsadviseur Danny Markens van effectenbank Stroeve. 'Maar het blijft hetzelfde liedje: Irak, Irak, Irak.'

Onzekerheid is erger dan oorlog, is het credo van de meeste beleggers. 'Ik voorspel niet dat de koersen omhoog zullen vliegen bij een oorlog', zegt Markens. 'Maar het zou veel lusteloosheid en nervositeit uit de markt halen.'

De beursbewegingen zijn ernaar. De AEX sloot 1,3 punten hoger, een stijging van 0,5 procent naar 282,9 punten. De Midkap index van middelgrote bedrijven verloor 1,38 punten op 166,9 punten.

De resultaten van ING, 's lands grootste aanbieder van financiële diensten, lieten beleggers vrijdag koud. Het aandeel ING sloot vrijwel onveranderd op 13,79 euro, 0,07 procent lager dan een dag eerder. De resultaten waren dan ook geheel in lijn met de verwachtingen van marktanalisten.

'Plussen én minnen', zegt Markens van Stroeve over ING. Aan de pluszijde staan de stappen die ING heeft gezet om zijn solvabiliteit op te krikken. Ofwel: als de markt verder onderuit gaat, kan ING net iets meer hebben. Een min krijgt ING voor, zoals Markens het uitdrukt, 'de matige kwaliteit van de winst per aandeel'.

De omzetten waren laag op deze, volgens de beursadviseur 'inspiratieloze' dag. Debet daaraan is een grote systeemstoring in de ochtend, waardoor de handel pas een kleine twee uur later op gang kwam dan normaal. De storingsgevoeligheid van de Nederlandse beurs is notoir, en heeft in het verleden tot talloze klachten van beleggers geleid.

Profiteurs van de nervositeit waren er ook. Nadat een brand uitbrak in een olieopslagplaats in New York, en beurzen over de hele wereld in een angsstuip - terreur! - schoten, vloog de olieprijs omhoog. Mooi voor Koninklijke Olie dat er 52 eurocent, 1,4 procent bijkreeg. Het termijncontract voor Brentolie, levering in april, steeg op de Londense termijnmarkt naar 32,23 dollar per vat.

De brand is waarschijnlijk 'slechts' een ongeluk. De oorlogsbewegingen gaan week verder. Markens, liefhebber van technische analyse, ziet in elk geval 'een belangrijke weerstand op 300 punten'. Aan de onderkant zit de belangrijke steun, zegt Markens, op 270 punten. Wil de AEX daaruit kunnen breken, dan moet er veel gebeuren. Oorlog bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.