Onzeker ogende May baart opzien in interview over Brexit en lot EU-burgers

Een interview met de Britse premier Theresa May zorgde voor een kleine schokgolf bij voor- en tegenstanders van Brexit.

Theresa May. Beeld afp

Ze streeft naar een keiharde Brexit, maar Theresa May weigert te zeggen of ze voor Brexit zou stemmen als er nu een EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk wordt gehouden. Tijdens een interview met LBC gaf ze geen antwoord op de hypothetische vraag van Iain Dale aangaande haar stemvoorkeur. De premier, die probeert te herstellen van een rampzalig partijcongres, kwam tijdens het vraaggesprek zeer onzeker over.

Opzien baarde ook haar antwoord op de vraag wat het lot is van de EU-burgers op het eiland in het geval van een 'no deal'. Ze zei dat ze hun rechten en verblijf in dat geval niet kon garanderen. Dit zorgde voor een kleine schokgolf, zowel bij voor- als tegenstanders van een Brexit. 'Dit is ontzettend,' reageerde Fraser Nelson, hoofdredacteur van het conservatieve weekblad The Specator. Wat hem - en veel anderen betreft - had May die rechten allang unilateraal moeten garanderen.

Het 'no deal'-scenario wordt door de moeizame onderhandelingen steeds waarschijnlijker. Tijdens een Kamerdebat verklaarde May maandag dat er wordt gewerkt aan voorbereidingen voor die noodsituatie. Een anoniem gebleven minister zei de dat kans fifty-fifty is. Door te spreken over een akkoordloze scheiding hoopt May druk uit te oefenen op de EU. Volgens de Britten is de legalistische houding van Brussel onredelijk en leidt het tot een situatie waarin beide partijen zullen lijden.

De Britten kregen steun van de Deense minister van Financiën, die in een interview met The Guardian beweerde dat de scheiding tussen Londen en Brussel met een beetje goede wil niet moeilijk hoeft te zijn. Volgens hem, wordt er echter een spel gespeeld en is wat meer spoed geboden. 'Het is geen harde wetenschap', zei Kristian Jensen. 'Het gaat hier niet over het zetten van een mens op Mars of het oplossen van het koolstofdioxideprobleem.'

Terwijl de 27 EU-leiders zich rechtlijnig en compromisloos opstellen, heerst in Downing Street de chaos. De Brexiteers hebben veel kritiek op minister van Financiën Philip Hammond, wiens departement pessimistisch is over Brexit. Tegelijkertijd wordt zijn rivaal Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, ervan beticht onrust te stoken. Vrienden van Johnson hebben gezegd dat hij zal weigeren op te stappen als May de moed en kracht vindt hem te ontslaan.

Lees hier de laatste stukken over de Brexit

De vijfde onderhandelingsronde over de Brexit is begonnen, maar de kans dat er 'genoeg voortgang' zal worden geboekt - en er een begin kan worden gemaakt met echte handelsbesprekingen - is zeer klein. Aan wie ligt dat?

De sfeer in de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is verbeterd in vergelijking met augustus, maar de twee partijen zijn er nog lang niet. Zo bleek eind september na afloop van de vierde onderhandelingsronde.

Groot-Brittannië is zichzelf na het Brexit-referendum opnieuw aan het uitvinden. De Tories, afgelopen week op congres bijeen, zien in hun koninkrijk een vrijplaats voor de wereldhandel. De socialisten fantaseren van een arbeidersparadijs in de Noordzee. Premier May gaat onderwijl proestend ten onder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden