Onze trotse moslims

Migranten zijn trotser op Nederland dan autochtonen

Goed nieuws voor Trots op Nederland. Het is nu duidelijk op welke kiezer de partij zich moet richten: op Nederlandse moslims. Onder hen vind je de meeste patriotten. Dat is in elk geval zo in Groot-Brittannië en Duitsland.

Nog niet de helft van de Britten als geheel zegt zich te identificeren met het Verenigd Koninkrijk, tegenover ruim driekwart van de Britse moslims. Ook onder de Duitse moslims zijn meer patriotten dan onder de Duitse bevolking als geheel, aldus onderzoek van het Gallup Center for Muslim Studies (Buitenland, 11 mei).

Interviews
Hoe dat in Nederland zit? Het onderzoek is hier niet uitgevoerd. Maar 160 interviews met Hagenaars door mijzelf en collega’s geeft hetzelfde beeld: migranten onder hen (van wie de meerderheid moslim) zijn vaker trots op de stad Den Haag en op Nederland. De redenen die ze daarvoor geven, werpen misschien ook licht op de nationale trots van de Britse en Duitse moslims. ‘Alles is goed geregeld’, zeggen Haagse migranten.

Ze waarderen de sociale voorzieningen, de dienstverlening van de gemeente, de inburgeringscursus, het openbaar vervoer, of de hulp bij het invullen van belastingformulieren. Ex-vluchtelingen waarderen dat ze hier veilig zijn. Allen vergelijken Nederland kortom met hun land van herkomst. Die vergelijking valt overwegend positief uit.

Kader

Autochtonen hebben een ander vergelijkingskader. Vooral ouderen vergelijken het leven met ‘vroeger’, toen mensen elkaar nog kenden, toen het nog gezellig was, toen de buurt nog niet zo verkleurd was. Dat is allemaal niet meer, dus waar kunnen ze trots op zijn? Omgekeerd zijn veel andere autochtonen ontevreden over zulke klaagzangen. Zij zien daarin toegenomen racisme en een verharding jegens migranten.

Klagers over migranten en klagers over racisten hebben dus één ding gemeen: vergeleken met vroeger zien ze alleen verslechtering.

Jongeren
Alleen over één onderwerp klagen oudere autochtonen minder dan jongeren: over jongeren. ‘Criminele hangjongeren’ in de stad, bij het uitgaan en in de tram vormen de belangrijkste reden voor (migranten- en autochtone) jongeren om zich soms minder thuis te voelen in Den Haag. Logisch eigenlijk: jongeren klieren natuurlijk vooral tegen andere jongeren. Oudere mensen zijn voor hen oninteressant.

Autochtonen willen wel trots zijn op Nederland, maar waarop dan? Ze zoeken wanhopig naar positieve ervaringen die maken dat ze zich hier thuis voelen. Omdat ik hier geboren en getogen ben, kunnen ze uiteindelijk bedenken – een reden die je onder migranten overigens ook wel hoort.

Den Haag
Maar de andere redenen die migranten geven om zich met Den Haag en Nederland verbonden te voelen, zoals de bureaucratie en de verzorgingsstaat, zijn voor autochtonen vaker bronnen van ergernis en klachten. Autochtonen klagen wel veel, zeiden sommige migranten.

Logisch dus, dat vooral migranten trots zijn op Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Ze hebben er gewoon meer redenen voor. Het is even wennen voor Verdonk, maar daarna wil ze vast niets anders meer. Het verschil met de PVV is voor altijd duidelijk!

Deze blije multicultipraat wordt echter door twee uitkomsten van het Gallup-onderzoek pijnlijk doorkruist: 90 procent van de Britse moslims voelt zich niet geïntegreerd (Daily Mail, 8 mei) – je kunt blijkbaar wel trots, maar toch niet thuis zijn. Daarnaast vindt niemand van de ondervraagde Britse moslims homoseksualiteit moreel toelaatbaar.

Dat is koren op de molen van Wilders. Onmogelijk voor Verdonk om moslims in haar armen te sluiten.

Homofoob
Hoewel: het is maar waar je het mee vergelijkt. De Britse bevolking als geheel is ook erg homofoob. Meer dan de helft van de Britten vindt homoseksualiteit moreel ontoelaatbaar. In Nederland ligt dit heel anders. Slechts 11 procent van onze bevolking staat negatief tegenover homoseksualiteit (SCP 2006), tegenover de helft van de Nederlandse moslims. Onze moslims zijn ook in dit opzicht behoorlijk Nederlands: ze zijn positiever over homoseksualiteit dan de autochtone Britten.

Niet te snel juichen: nog steeds kunnen veel docenten tegenover Nederlandse moslims niet voor hun homoseksualiteit uitkomen. Maar toch is dit een opsteker voor al die politici, docenten, homoorganisaties, kunstenaars en wie niet al die de afgelopen jaren hun nek uitgestoken hebben om dit onderwerp onder de aandacht te brengen: ziehier hun succes.

‘Trots op Nederland?’, zou ik als nieuwe Nederlander zeggen: ‘Dat kunnen wij beter! Als we soms een inburgeringcursus moeten geven?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden