Onze redacteuren zijn bekrompen geesten en sommigen ronduit achterlijk

Dagboek: twee jaar Londen verandert een Amerikaan in een Brit

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Brent Payne via Flickr

Baltimore, 13 november 1940

Het huidige redactionele niveau van de Baltimore Sun is lachwekkend en bedroevend tegelijk. Het vormt de totale ontkenning van het beleid dat we met zoveel zorg in de jaren twintig hebben geformuleerd.

De buitenlandse commentaren die we sinds het begin van de oorlog hebben gepubliceerd, zijn van een bedroevende onzin. Er wordt niet gestreefd naar een waarheidsgetrouwe berichtgeving, maar naar het zoethouden van verstokte anglofielen.

Het zou leuk zijn die commentaren na zes maanden nog eens af te drukken. Ze voorspelden grootse Engelse overwinningen in de diplomatie en op het slagveld die er nooit zijn gekomen.

Toen de Sun het Londense bureau opende, werd bepaald dat een correspondent maximaal twee jaar mocht blijven. Na die periode zou hij onvermijdelijk in een Engelsman veranderen.

Helaas, twee jaar is te lang gebleken. Vrijwel iedereen die in Londen diende, is nu een rabiate Engeland-fan. Aangezien zij vrijwel alle commentaren schrijven, is het geen wonder dat onze huidige koers zo bespottelijk vaag is.

Overigens zijn onze commentaren minstens zo goed geschreven als die in andere Amerikaanse kwaliteitskranten. Onze redacteuren schrijven een degelijk soort Engels en sommigen bezitten zelfs een zekere stijl. Helaas zijn het bekrompen geesten en sommigen zijn ronduit achterlijk.

H.L. Mencken (1880-1956), Amerikaans journalist en essayist. Ingekort fragment uit The Diary of H.L. Mencken. A. Knopf, 1989.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.