Onze politieke partijen ontberen uitdagende visie op Europa

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 2 februari.

Redactie
Meisje speelt in de sneeuw in een vluchtelingenkamp op Lesbos Beeld afp
Meisje speelt in de sneeuw in een vluchtelingenkamp op LesbosBeeld afp

Brief van de dag: onze daadkrachtige politici

Met instemming heb ik de krachtige bewoordingen gelezen waarmee onze regering, EU-president Tusk en de meerderheid van de Kamer het vluchtelingendecreet van Trump afkeuren. Maar zijn we wel in de positie om kritiek te leveren? We pleiten voor opvang in de regio en dat komt Nederland goed uit. We accepteren weliswaar met gepaste diplomatieke kanttekeningen ( dat dan weer wel) muren in Europa. Onze Nederlandse politici zelf zijn een lichtend voorbeeld van wegkijken en weglopen. Onze premier wil alleen normale mensen in Nederland, Koenders is hartstochtelijk medebepleiter van de Turkije-deal en onze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamen-werking biedt onder sneeuw bedolven vluchtelingen in Griekenland daadkrachtig dekens aan. Nu moet Rutte nog krachtiger Trump aanspreken, terwijl nota bene 'minister Koenders eerder deze week al hard heeft uitgehaald tegen Trump en Ploumen dat al een week geleden deed' (Ten eerste, 1 februari). Geweldig! Maar is er iemand die onze politieke partijen al heeft kunnen betrappen op een uitdagende visie op Europa, over ons toekomstig buitenlands beleid of over hoe onze door waarden (?) gedreven politiek om wil gaan met vluchtelingen conform letter en geest van het Vluchtelingenverdrag? Is dit geen schoolvoorbeeld van meten met twee maten?

Bram van leeuwen, Woerden

Waanidee

Waar komt toch het waanidee vandaan dat iedereen per se voltijds moet werken? En dat het een probleem is als je dat niet doet? Er is meer in het leven dan een bijdrage leveren aan de economie (Ten eerste, 1 februari). Vrouwen lijken dat beter te hebben begrepen dan mannen. En gelijk hebben ze.

Eigenlijk zijn mannen dom dat ze al op jonge leeftijd vrijwel allemaal voltijds gaan werken. Als ze dat niet in zulke groten getale zouden doen, bestond er allang een oplossing om met het gemiddelde salaris van een deeltijdbaan geheel in je onderhoud te kunnen voorzien.

Lucas Zandberg, Noordhorn

Understatement

Het is pas 2 februari maar het understatement van het jaar kan nu al gemunt worden. In een 195 miljoen jaar oud fossiel is zacht weefsel gevonden: de oudste nog zachte eiwitresten ooit in een fossiel gevonden. (Wetenschap, 1 februari) 'Deze eiwitten zijn redelijk onverwoestbaar', volgens paleontoloog Anne Schulp van Naturalis.

Chris de Bont, Rhenen

Chinese bedreiging

EU-president Tusk vindt dat China de EU bedreigt. China wordt 'laten we maar zeggen steeds assertiever, speciaal op zee', schrijft hij in zijn brief aan de Europese regeingsleiders. Hij doelt waarschijnlijk op de Zuid-Chinese Zee. Maar de onbenullige problemen daar worden verergerd door de VS die daar aan de lopende band militaire oefeningen organiseren. Wat gaat Europa dat aan? Dat heeft toch geen enkel effect op de Europese eenheid? En een bedreiging van Europa is het al helemaal niet. Of zou Tusk bang zijn dat China heel veel geld in Europa wil investeren?

Jan Willem Nienhuys, Waalre

Bijzonder buitengewoon

Door het intro bij het overigens uitstekende artikel van Olaf Tempelman (Standplaats Vught, Ten eerste, 1 februari) werd ik een beetje op het verkeerde been gezet. Het ging niet over bijzonder onderwijs (d.w.z. onderwijs vanuit een levensbeschouwing) maar over buitengewoon (d.w.z. speciaal) onderwijs.

Peter Overmars, Apeldoorn

Schandpaal

Arnon Grunberg noemt in zijn Voetnoot (1 februari) het online zetten van het filmpje van een verdachte de hedendaagse variant van de schandpaal als opsporingsmethode. Dat is een dubbele misvatting. Ten eerste is het een moderne variant van de al eeuwen gangbare op openbare plekken opgehangen papieren met een foto of tekening van een verdachte, met meestal het woord 'gezocht' en een geldbedrag als beloning voor de tipgever(s). Beide varianten gaan ten koste van de privacy van de verdachte, maar de electronische variant lijkt effectiever.

Tussen beide varianten als opsporingsmethode is echter geen principieel verschil. Het geeft daarom geen pas dat Grunberg suggereert dat Justitie schuld heeft aan de zelfmoord van de verdachte. Ten tweede gaat Grunbergs vergelijking met de schandpaal mank. De schandpaal is geen opsporingsmethode en is dat ook nooit geweest. Die diende alleen als strafwerktuig voor iemand die daartoe door de rechter was veroordeeld.

W. Verheij, Den Haag

Waar moet ik naar toe?

Ik ben een Nederlander met Nederlandse voorouders, zonder de luxe van een tweede vaderland. Als ik onverhoopt Geert Wilders of Donald Trump zou ontmoeten, zou ik vanwege hun rabiate discriminerende attitude weigeren hen de hand te schudden. Volgens onze premier Mark Rutte ben ik dan 'niet normaal' en moet ik het land uit. Maar waar moet ik dan naar toe?

Boelie Elzen, Hengelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden