Onze partij wordt niet meer serieus genomen

STEPHAN JANSEN

Beste fractiegenoten, ik moet jullie helaas mededelen dat ik per direct de PVV-fractie in Zuid-Holland verlaat. De volgende zwaarwegende redenen liggen ten grondslag aan deze moeilijke maar weloverwogen en principiële beslissing.

De recente Marokkanen-uitspraken van onze politieke leider, de heer Wilders, hebben ervoor gezorgd dat onze partij nimmer meer serieus zal worden genomen. Geen enkele politieke partij wil nog met ons samenwerken, en de partijen die dat om electorale redenen niet kunnen toegeven, hoeven daar door de gedane uitspraken niet eens meer over na te denken. Een stem op de PVV is zodoende een stem op links geworden. Partijen als de VVD en het CDA worden gedwongen om te kiezen voor links, omdat een acceptabele coalitiepartner op rechts ontbreekt. Onze wijze van politiek handelen is contraproductief geworden, en daarmee slecht voor de toekomst van Nederland dat zo hunkert naar rechts beleid.

De PVV creëert zo zijn eigen cordon sanitaire. Het is de PVV zélf die ervoor heeft gezorgd dat de partij buitenspel staat. In Almere en Den Haag zal de PVV nutteloos oppositie blijven voeren. Ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zullen wij nu en in de toekomst geen rol van betekenis meer spelen. Dat is niet de reden waarvoor ik mij in 2006 bij de PVV heb aangemeld.

De tweede reden voor mijn vertrek is dat ik al langere tijd grote moeite heb met de linkse koers van de PVV. Met het vertrek van onder anderen Joram van Klaveren lijkt de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief te hebben afgelegd binnen de PVV. De linkerkant van de partij zal de komende jaren het beleid nog verder bepalen. Ik heb mij in 2006 aangemeld bij de PVV vanwege het rechtse geluid van Klare Wijn en het Plan voor een nieuwe Gouden Eeuw. Van dit gedachtengoed is weinig tot niets meer over. Iedereen die mij kent weet bijvoorbeeld dat ik slapeloze nachten heb van onze ideeën op Defensie, die zijn samen te vatten als 'niets ontziende bezuinigingen'.

Waarom nu pas? Dat is een terechte vraag. De reden daarvoor is dat ik tegelijkertijd Statenlid ben alsmede beleidsmedewerker van de heer Wilders. Mijn vrijheid om als Statenlid kritiek te uiten op de landelijke koers werd hierdoor ernstig beperkt. Ik kon niet eerder deze beslissing nemen zonder afbreuk te doen aan mijn verplichtingen aan de heer Wilders en de Tweede Kamerfractie van de PVV. Tot vandaag. Ik heb namelijk tevens ontslag genomen als beleidsmedewerker van de fractievoorzitter.

Ik kan en wil niet langer deel uitmaken van een partij die zichzelf moedwillig buiten de politieke orde plaatst en bovendien haar voormalig rechtse gedachtengoed heeft ingeruild voor een links program. Mijn grote twijfels over zowel de koers als de politieke strategie van de PVV hebben uiteindelijk geleid tot de beslissing om de partij zowel in de Staten als in de Tweede Kamer te verlaten.

Ik zal als onafhankelijk Statenlid verdergaan in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en mij inspannen om een rechts licht te laten schijnen op voorkomende issues.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden