Onze minaretten

De Zwitsers hebben met een referendum hun mening uitgesproken en de rechtse volkspartijen hebben hun doel bereikt: er zullen in Zwitserland geen minaretten meer worden gebouwd....

Ooit hebben de architecten in islamitische landen de meest prachtige huizen van God gemaakt, onvergetelijke gebedsruimtes die voor eeuwig zouden blijven.

De raadselachtige La Mezquita in Córdoba, de gouden al-Aqsa in Jeruzalem, de blauwe Sjeeg Lotfolah in Isfahan en de Aya Sofia-moskee met zes elegante minaretten in Istanbul zijn mooie voorbeelden.

Maar de tijd van het maken van zulke onvergankelijke moskeeën is al duizend jaar voorbij. Wie nog een moskee als de Aya Sofia wil maken, is met een achterhaald project bezig. De architectuur van moskeeën heeft zich sinds Aya Sofia niet meer ontwikkeld. De islamitische architecten zijn nog altijd niet met nieuwe vormen gekomen, de ontwerpen die ze nu maken zijn allemaal nep en namaak. Vooral de moskeeën die men in Europa heeft gemaakt, zien er zielig uit.

De islam heeft in elk land een metamorfose ondergaan. Mensen met verschillende culturen hebben de islam verschillend benaderd. De Iraniërs hebben bijvoorbeeld de leer van Mohammed met die van hun Zarathushtra gemengd en er een nieuw geloof van gemaakt: het sjiisme. De Afrikanen hebben in hun tijd veel van hun oude normen en waarden aan de islam toegevoegd. Nu is Europa aan de beurt, de Europese landen kunnen elk afzonderlijk een eigen islam vormgeven.

De islam van Nederland zal er totaal anders uitzien dan die van Zwitserland.

Op dit moment wonen er een miljoen immigranten met een islamitische cultuur in Nederland.

Ik zeg met overtuiging dat slechts een zeer kleine gemeenschap verspreid over het hele land naar de moskeeën gaat en zich serieus met de minaretten bezighoudt.

Bijna 950.000 van die 1.000.000 immigranten gaan niet naar een moskee, ze voelen zich niet thuis in de moskeeën van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Nijmegen, of waar dan ook.

Als de islam een onvermijdelijk deel van de Nederlandse cultuur wil worden, moeten we, mogen we die islam niet aan de imams en aan de moskeemakers overlaten om hem voor ons vorm te geven. We moeten hem met z’n allen maken, de oorspronkelijke Nederlanders samen met de nieuwe Nederlanders.

Ik denk dat Zwitserland op zijn eigen manier bezig is om zijn Zwitserse islam te maken net als zijn Zwitserse horloges.

Het verbod van de minaretten in dat land zie ik niet direct als een racistische daad. Maar ze hebben het erg onhandig aangepakt, een correcte boodschap die kwam uit een verkeerde hoek.

Een groot deel van de islam gerelateerde problemen is veroorzaakt door de moslims zelf. Neem Nederland als voorbeeld. En ik ga een stap verder. Ik geloof dat er geen immigrant of moslim in dit land wordt gediscrimineerd. Ik weet dat ik een beetje overdrijf, maar ik zeg het hardop om het te bewerkstelligen.

De moslims moeten het bestel van de Saoedi-Arabische islam loslaten en de geest van de Nederlandse constitutie in hun handelswijze opnemen.

Als ze een moskee willen maken of minaretten willen bouwen, mogen ze met nieuwe indrukwekkende ideeën komen.

Je kunt Nederland niet meer buiten je geloof sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden