Column

'Onze krant prooi België', luidde de oorlogskop

De Telegraaf is wederom op oorlogspad. En overschreeuwt zichzelf.

Het hoofdkantoor en drukkerij van Telegraaf Media Groep (TMG) aan de Basisweg in Amsterdam.Beeld anp

Het gaat niet goed met De Telegraaf. Geen nieuws, wel sneu: de oplage daalt, gelijk met de winst.

Nooit komen rampen alleen. Gisteren viel bij mij per ongeluk niet het dagblad in de bus, maar het personeelskrantje, gemaakt in dezelfde typografie. Niet voor het eerst. Toen vorig jaar hoofdredacteur Sjuul Paradijs het schip verliet, ontving ik een krantje waarvan de voorpagina in de vertrouwde chocoladeletter meldde: 'Deze krant is voor jou, Sjuul.' Dus niet voor mij.

Donderdag ging het in mijn lijfblad over de naderende overname van de Telegraaf Media Groep door het Belgische Mediahuis, ook uitgever van NRC Handelsblad. De voorpagina ging erover, daarna twee 'nieuwspagina's', het hoofdredactioneel commentaar en verderop nog een economiepagina. Tunnelvisie, je leest er weleens over in de media. Patiënt raakt in zichzelf gekeerd en heeft enkel nog oog voor zijn eigen binnenwereld.

In het Commentaar stond: 'Het staat buiten kijf dat de redactie zonder beïnvloeding van buitenaf dag in, dag uit moet kunnen werken aan de spraakmakende verhalen die de lezer van ons gewend is, ongeacht het verdere verloop rond het bod.'

Dat was dus al mislukt: het overnamenieuws verdrong elk spraakmakend verhaal.

Belgenvrees beheerst de Basisweg. 'Onze krant prooi België', luidde de oorlogskop. 'De slag om de laatste eigen krant', mitrailleerde het binnenin. 'Telegraaf Media Groep laat zich niet zonder slag of stoot overnemen.'

Nog zwaarder geschut: 'De vrije pers is cruciaal in een democratie, in dit geval onze democratie.' Zo koos De Telegraaf de positie van 'laatste grote, landelijke Nederlandse krant die nog in handen is van Nederlandse aandeelhouders.' Buiten Het Financieele Dagblad dan, dat de primeur van de overname had.

Het maakt geen barst uit of de eigenaar van een krant zich bevindt te Apeldoorn of Antwerpen - het is geen New York, Moskou of Peking. Het gaat om intentie en gevoel. Niet om Belgen, maar om boeven.

Daar weet je als Volkskrantjongen alles van: de brute overval op de Perscombinatie door de Britse boevenbende Apax veroorzaakte een trauma. De verwerking verliep een stuk soepeler nadat het bedrijf in handen was gekomen van de Belgische Persgroep, waar liefde voor journalistiek en uitgeven niet gepaard gaat met blindstaren of verlammingsverschijnselen. Het is met deze krant alleen maar beter gegaan, zoals u ziet.

Uit De Telegraaf: 'Het aandeel TMG steeg woensdag tot euro 5,00 (+43,8%).' De vlag kon uit.

Twee jaar geleden was De Telegraaf ook op oorlogspad. Het bedrijf wilde de NRC kopen. Was dat gelukt, dan zou columnist Youp van 't Hek collega zijn van 'de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten' - een brug te ver: hij zou vluchten. Benieuwd met welk wapen Youp zich morgen gaat redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden