Onze goudjakhals: avonturier of indringer?

Ergens op de Hoge Veluwe is een goudjakhals gesignaleerd. Er is niet bekendgemaakt waar precies, want dan ontstaan er morgen files van goudjakhalsspotters en daarop zit niemand te wachten. De goudjakhals is nietsvermoedend gefilmd. Of er meer dan één goudjakhals in Nederland is aangekomen is nog onduidelijk.

Bert Wagendorp
Een jakhals. In Costa Rica. Beeld epa
Een jakhals. In Costa Rica.Beeld epa

De goudjakhals, die ook wel 'gewone jakhals' wordt genoemd, is groter dan een vos maar kleiner dan een wolf. Afgelopen zomer werd al vastgesteld dat de goudjakhals vanuit Zuid-Oost Europa deze kant opkwam. Waarom hij daar niet gewoon blijft weten we niet, iets drijft hem hierheen. In december werd de goudjakhals gezien nabij Frankfurt, mogelijk is hij vandaar doorgewandeld naar de Hoge Veluwe.

De goudjakhals, die niet voor niets ook wel 'goudwolf' wordt genoemd, kan huilen als een wolf. Dus mocht u in de buurt van de Hoge Veluwe wonen en een wolfachtig gehuil horen: geen paniek, het is de goudjakhals. Waarschijnlijk.

Hoewel je erop kon wachten dat een goudjakhals ons land zou bereiken, lijken we toch volkomen verrast. We zijn klaar voor de wolf, maar voor de goudjakhals, die ook wel 'rietwolf' heet, is niets in gereedheid gebracht. Er is geen goudjakhalsplan, geen website goudjakhalzeninnederland.nl, geen protocol voor probleemgoudjakhalzen en ook geen communicatieplan goudjakhalzen - allemaal zaken die er voor de wolf wél zijn. Hoewel er dus in geen velden of wegen een wolf is te bekennen, maar des te meer goudjakhalzen.

Dus het wordt improviseren met de goudjakhals, die overigens ook wel 'Europese coyote' wordt genoemd. Laten we in elk geval afspreken dat het de goudjakhals is en ermee ophouden hem van alles en nog wat te noemen, want dan wordt het een chaos.

Premier Rutte heeft geen prognoses gereed voor de aantallen goudjakhalzen die dit jaar ons land zullen binnenkomen, er is geen opvangcapaciteit voor probleemgoudjakhalzen, er is geen budget, er is niets.

De goudjakhals stelt ons voor grote juridische problemen. Het gaat erom of de gefotografeerde goudjakhals op eigen houtje naar Nederland is gekomen of dat het dier door iemand is uitgezet dan wel is ontsnapt uit een dierentuin. Volgens het Biodiversiteitsverdrag en het Verdrag van Bern is een dier dat door de mens is geïntroduceerd namelijk een uitheemse soort of exoot, waarop de jacht mag worden geopend omdat hij het ecosysteem verstoort.

Ongetwijfeld worden op de Hoge Veluwe de dubbelloops jachtgeweren al geladen, onder het motto abknallen. Maar daarvoor is het nog te vroeg, want is het dier op eigen initiatief vanuit Zuid-Oost Europa hierheen gekomen, dan geniet het een beschermde status. Tenminste, volgens roofdierjurist Arie Trouwborst van de Universiteit van Tilburg.

Roofdierjuristen: wist ik ook niet.

Wat zegt het recht over goudjakhalzen die gebruik hebben gemaakt van een vrachtwagen of trein om hierheen te reizen en zich zodoende gemotoriseerd hebben verspreid vanuit Griekenland? Telt dat? Hoe onderscheid je een dierentuingoudjakhals van een wilde?

Milieufilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit zei in juli in deze krant dat het er vooral van afhangt hoe wij de goudjakhals zien: als een avonturier of als een indringer. We moeten ons, zei hij, afvragen wanneer een dier welkom is. Dat bepaalt onze houding tegenover de goudjakhals, maar natuurlijk niet tegenover dat dier alleen. Drenthen: 'Het is uiteindelijk een ethische kwestie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden