Onze generatie adolescenten heeft alle materialen in handen om een verschil te maken

De ingezonden brieven van donderdag 1 maart.

Beeld afp

Brief van de dag: Scholierenprotest Florida

Ik schrijf als reactie op het artikel over de protesterende scholieren in de VS vanwege het bloedbad in Florida. Het is geweldig om te zien dat mijn leeftijdsgenoten zich verenigen in 'Mars voor Onze Levens'. Ze willen hun boodschap overbrengen en slagen daar ook in. Maar in plaats van dat ze worden geprezen omdat ze zich zo overduidelijk in de politiek wagen, krijgen ze van alle kanten commentaar. Ze worden ervan beschuldigd dat ze deze vreselijke gebeurtenis uitbuiten om er zelf beter van te worden. Ze zouden worden beïnvloed door hun emoties en we moeten niet naar hun meningen luisteren omdat ze onder groepsdruk staan. Deze tieners verdedigen zich echter voluit, geven speeches, protesteren vol passie en maken van sociale media hun grootste en machtigste platform om mensen te bereiken. Dit is de realiteit van onze generatie: meng je in dingen die je belangrijk vindt en je wordt afgeblazen omdat je te jong, te onervaren of te naïef bent. De adolescenten uit Parkland, Florida, hebben echter alle materialen in handen die ze nodig hebben om een verschil te maken. Het is alleen nog de vraag of Trump en zijn regering naar hen willen luisteren.

Nienke Steinvoort (17), Duiven

Antisemitisch?

In het katern Zaterdag opent Martin Sommer de aanval op antiracistische critici van Thierry Baudet, waaronder de Internationale Socialisten, die hij als 'antisemitisch' diskwalificeert.

Het enige bewijs dat Sommer levert voor die zware beschuldiging is een verwijzing naar een rapport van IVA uit 2010. Hierin wordt beweerd dat wij onze afschuw over de Israëlische aanval op Gaza in 2008-9 in 'behoorlijk antisemitische termen (hebben) verwoord'. IVA's enige bron hiervoor is de extreem-rechtse website AntiAntifa.net. Ook na herhaald verzoek kon IVA niets aandragen dat deze zware beschuldiging onderbouwt.

In werkelijkheid nemen wij altijd principieel stelling tegen antisemitisme. Onze kritiek op de staat Israël heeft maar een reden: de kolonisatie van de Palestijnen. Dat Sommer zijn gratuite aantijgingen inzet ter verdediging van een partij die grossiert in klassieke racistische stijlfiguren en bovendien warme banden onderhoudt met antisemieten als Jean-Marie Le Pen zou te denken moeten geven.

Jeroen van der Starre, hoofdredacteur de Socialist en bestuurslid Internationale Socialisten

Grazers

Het verbod om de grazers van de Oostvaardersplassen te voeren in de winter is onbegrijpelijk en onverdedigbaar. De dieren niet voeren is even zielig als een paar konijnen in een hok geen eten meer geven. De dieren kunnen niet wegtrekken om elders eten te zoeken. Het is een zeer onaangename vorm van dierenmishandeling.

Irene Apperloo, Amsterdam

Nederlandser

Op 26 februari stond onder de kop 'Uw auto is Hollandser dan u denkt' een artikel over de belangrijke rol die Nederlandse toeleveranciers spelen in de mondiale auto-industrie. Opvallend is dat deze paradepaardjes van de Nederlandse maakindustrie vooral gevestigd zijn in delen van ons land die men doorgaans als 'provincie' aanduidt. VDL, in Born en Eindhoven; chipfabrikant NXP, Eindhoven; hoogwaardige kunststoffen van Polyscope, Geleen; Inalfa Roof Systems, Venray en ten slotte Axxor uit Zwolle. De aanduiding 'Hollandser' had daarom veel beter 'Nederlandser' kunnen luiden.

Jan Goebbels, Heerlen

Minder vlees

Een geweldig pleidooi voor accijns op vlees van Mac van Dinther. Het lijkt zo'n open deur, minder vlees voor een beter milieu, we weten het allemaal en de cijfers liegen er niet om.

Waarom is dit dan nog steeds een taboe in de Nederlandse politiek? Waarom willen we er nog steeds niet aan? Een en ander werd treffend geïllustreerd door het recept van diezelfde dag in de Volkskeuken: kalfsschnitzels!

Margreeth Marsden, Heemstede

Grap

Ik ben een van de domme lezers die op Twitter verbaasd heeft gereageerd op de grap over Jean Paul Camus en Albert Sartre. Max Pam suggereert in zijn column bij mij een schrijnend gebrek aan eruditie en gevoel voor sarcasme: het zou namelijk algemeen bekend moeten zijn dat Karel van het Reve in een grijs verleden een dergelijk geintje heeft uitgehaald.

Nog los van het feit dat veel mensen niet eens meer weten wie Sartre en Camus waren, laat staan hun voornamen correct kunnen koppelen: waarom dit leuke Revefeit bij het uitluiden van het stukje niet even behulpzaam toegelicht? De lezer nooit onderschatten, dat is een fijn uitgangspunt. Maar het tegenovergestelde niet minder.

Trees Roose, Haren

WOZ-circus

'OZB stijgt minder dan waarde huis'. De belasting op onroerend goed vormt voor de meeste gemeenten een belangrijke bron van financiering voor haar taken. Gemeenten zijn gebaat bij een stabiele opbrengst over meerdere jaren. De grilligheid van de huidige marktwaardes is groot.

Waarom wordt de WOZ niet voor een periode van 5 jaar vastgesteld? Het hele circus van jaarlijkse taxatie en bezwaar maken wordt dan vermeden. Zodat de gemeenten beter kunnen budgetteren, net als de burger.

Rits Dijkstra, Ouderkerk aan de Amstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden