Onze bondscoach weet niet hoe het gesteld is met Nederlands voetbal

Gevraagd naar een verklaring voor het erbarmelijke spel van Oranje zei bondscoach Guus Hiddink maandagavond bij Jack van Gelder: 'Misschien ligt het aan de stand van het Nederlandse voetbal. Misschien moeten we eens goed naar onze opleiding kijken.'

De opmerking heeft me enigszins aangegrepen. Elke dag moest ik er deze week wel even aan denken. Zaterdagavond, kijkend naar PSV, Feyenoord en Ajax, betrapte ik mezelf erop dat ik stiekem zocht naar zaken die zijn ongelijk konden bewijzen.

Als de competitie jaarlijks talenten aan het buitenland verliest en de spelers van Oranje haast per linie aan grote clubs worden verkocht, kan er volgens mij niet zo veel mis zijn met de opleiding. Veel meer moet er mis zijn met een bondscoach die denkt: als ik faal, moet er wel iets aan een ander mankeren.

Het ergste is natuurlijk dat hij het niet weet. Onze bondscoach weet niet hoe het is gesteld met het Nederlands voetbal, of met de opleiding. In de jaren dat hij zijn miljoenen onttrok aan Dagestan, een hulpeloos en getergd staatje in de Kaukasus, heeft hij naar eigen zeggen 'het Nederlandse voetbal niet zo gevolgd'.

Normaal gesproken is een bondscoach over het onderwerp voetbal een vraagbaak, wij hebben er een die niets weet. Uit zijn onthechte gepraat moeten we dan ook nog eens opmaken dat hij zelfs van zijn gebrek aan kennis nauwelijks kennis draagt.

Met Ronald Koeman hadden we een geschikte kandidaat. Die ook graag wilde. Maar Hiddink zag de lege stoel en vond dat hij het meeste recht had om daarop zijn achterwerk te laten uitrusten. We kunnen niet uitsluiten dat hij ons daarbij een plezier dacht te doen - dat hij bij ons een behoefte veronderstelde hem toe te kunnen wuiven.

Enkele dagen geleden werd Ronald Koeman in Engeland uitgeroepen tot Coach van de Maand. Met zijn ploeg Southampton won hij zaterdag met 8-0 van Sunderland. De foto van Koeman, achterover leunend op zijn stoel in de dug-out, armen over elkaar, badend in zijn eigen gelukzalige gelijk, moet op het ontbijtbordje van Hiddink worden afgedrukt. Zodat hij elke dag even goed kan kijken.

Koeman wilde, Hiddink kroop voor. Hij is als iemand die je inhaalt op de autoweg, om vervolgens vlak voor je zachter te gaan rijden. En dan ook nog klaagt dat het verkeer zo langzaam is, zo stroperig. Hij is als een telefoon die stuk is en waarop je nog een abonnement van anderhalf jaar hebt lopen.

In het café hoorde ik van de week vaak het woord 'babyboomer' vallen als het over Hiddink ging. Mijn gesprekspartners vonden zijn gedrag exemplarisch voor de generatie die kon nemen waar ze zin in had, zonder zich veel gelegen te hoeven laten liggen aan de eventuele gevolgen voor de groep. Het gaat niet aan te geloven in zulke grove algemeenheden. Maar vanzelfsprekend hield de generatie vóór de babyboomers, de mensen die het land opbouwden, weinig tijd over hun kinderen op te voeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.