Onze beste peren mogen eindelijk naar China

Wat? Peren
Waarnaartoe? China

Yoshi Tuk
null Beeld anp
Beeld anp

Groente en fruit van Nederlandse bodem vind je over de hele wereld. Voor de peer geldt niet anders. Toch?

Klopt. Vooral de Britten en Scandinaviërs zijn grote fans van de vrucht, en tot voor kort ook de Russen. Maar in China, daar vind je de zoete peer nog steeds niet.

Want Chinezen vinden de peer zogezegd niet te pruimen?

Nee hoor, ook daar zijn ze er gek op. Sterker: China is zelf wereldwijd de grootste producent van het fruit. De peren die ze daar kweken zijn alleen niet te vergelijken met de peer zoals wij die kennen. Rond als een appel en voorzien van een ontzettend tere schil. Zo teer dat ze in een soort sok worden verpakt om beschadiging te voorkomen. De Nederlandse conference peer, de peer zoals wij die kennen en die dankzij zijn harde schil goed kan worden bewaard, zal je er niet op de fruitschaal zien liggen. Wel de Belgische variant trouwens; onze zuiderburen exporteren al een aantal jaar.

Maar vorig jaar sloot ons ministerie van Economische Zaken toch ook al een overeenkomst met China?

Zeker, na zes jaar onderhandelen kwam het eindelijk tot een akkoord. Maar na de bekendmaking viel het stil. Geen peer maakte nog de boottocht naar het Chinese vasteland. Op het fruit dat via de sluiproute Hongkong reisde na dan.

Wat is precies het probleem?

De Aziatische handelaren die willen importeren wachten op vergunningen. En dat duurt. Tijdens de laatste plukperiode zijn de Chinezen de boomgaarden hier nog eens komen controleren. Een serieuze delegatie schijnt dat geweest te zijn.

Want?

Streng dat ze zijn. De Chinezen hebben een flinke lijst met eisen. Opvallend genoeg zijn ze als de dood dat we bacteriën hun kant opsturen. Vliegjes en beestjes die ze daar niet kennen, willen ze buiten de deur houden. Een Nederlandse handelaar vertelt dat de peren die tot 15 centimeter boven de grond groeien niet eens mogen worden geplukt. Bestrijdingsmiddelen kunnen immers via de grond tegen de laaghangende vruchten spetteren.

En nu? Weer jaren wachten?

Begin deze maand gaf de Chinese overheid dan toch definitief groen licht voor de import. Dat is goed nieuws voor de fruittelers. Nog dit jaar moet het echt gaan gebeuren. Omdat de controle en eisen streng zijn, zal maar een klein deel van de oogst naar het oosten gaan. De Chinezen wachten met smart op de 'top' van de peren: voor de opkomende middenklasse zijn buitenlandse groenten en fruit een echte luxe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden