nieuwsbezoek Marokko

‘Onwelkome’ Broekers-Knol reist alsnog af naar Marokko

Naar eigen zeggen was ze niet welkom, maar na een dag vol verwarring zal de staatssecretaris van Asielzaken, Ankie Broekers-Knol, alsnog afreizen naar Marokko om te praten over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten. Of dat veel gaat opleveren, blijft twijfelachtig.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol aan het woord tijdens een debat in de Tweede Kamer over de brexit.Beeld ANP

‘Ze gaat er zo snel mogelijk heen', liet premier Mark Rutte vrijdag weten. Dat Broekers-Knol donderdagavond nog beweerde dat Marokko haar niet wilde ontvangen, berustte volgens de premier op ‘een huiselijk misverstand'. ‘Het is opgelost, laten we doorvaren’, suste de premier. ‘Marokko staat met open armen klaar om Broekers-Knol te ontvangen en zij – ik had haar net aan de lijn – is al bezig de tickets te boeken.’

De Marokkaanse ambassade had eerder op de dag nog gepikeerd gereageerd op de beweringen van de VVD-bewindsvrouw. Volgens de Marokkanen, die eerder ook al verbolgen waren over Nederlandse kritiek op het optreden tegen demonstratie in de Rif, heeft ze nooit een poging ondernomen om een bezoek te arrangeren. 

Dat Broekers-Knol binnenkort dan toch naar Rabat vliegt, betekent nog niet dat de verwachtingen hooggespannen zijn. ‘De relatie is lastig’, beaamde Rutte vrijdag.

Vastlopende asielketen

Het grootste twistpunt blijft de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers. Het lukt Nederland amper om die terug te sturen, hoewel kansloze aanvragen van met name Marokkanen en Albanezen volgens het kabinet er debet aan zijn dat de asielketen vastloopt. 

Broekers-Knol staat onder grote druk van partijen als PVV en Forum om drastische maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het zonder afspraken te maken terugsturen van ‘een vliegtuig vol’ naar Marokko. De VVD-bewindsvrouw noemde dat donderdag nog een aantrekkelijke oplossing.  ‘Ik zou het graag willen doen, maar het kan niet.’

De linkse oppositie, die ook wil dat de afgewezen asielzoekers worden uitgezet, meent dat de stoere taal van Broekers-Knol een akkoord met Marokko juist in de weg staat. ‘Nederland kan vaak moeilijk begrijpen dat andere landen ook belangen hebben’, zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, die erop wijst dat veel Marokkanen afhankelijk zijn van het geld dat landgenoten uit Europa sturen. ‘Marokko gaat alleen meewerken als daar ook iets tegenover staat, bijvoorbeeld meer visa voor Marokkaanse jongeren die in Nederland een opleiding willen volgens of tijdelijke visa voor seizoenswerk. Een land als Spanje slaagt er op die manier wel in om mensen terug te sturen.’

Wanneer Broekers-Knol precies naar Rabat gaat, is nog onduidelijk. De Tweede Kamer wil eerst weten waarom ze zo stellig beweerde niet welkom te zijn in Marokko. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden