Onvrijwillige opname botst niet met verdrag

Het tegen hun wil preventief opnemen van psychiatrische patiënten is niet in strijd met Europese regels. Tot deze conclusie komt de Raad van State....

Van onze verslaggeefster

Het advies van de Raad werd vorige maand gevraagd omdat kabinet en Tweede Kamer het niet eens konden worden over het in de wet vastleggen van deze zogeheten proefopname. Minister Korthals van Justitie zei toen te vermoeden dat de proefopname in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De PvdA en VVD willen de wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) verruimen, zodat ook mensen met een psychische stoornis die niet direct gevaar opleveren voor zichzelf of anderen, kunnen worden opgenomen.

Korthals en zijn collega Borst van Volksgezondheid zijn hier fel tegen, onder meer omdat zij vrezen dat de proefopname artikel 5 van het EVRM schendt. Daarin staat onder welke voorwaarden personen van hun vrijheid beroofd mogen worden.

Volgens de Raad van State is schending van dit artikel echter niet het geval, mits een onafhankelijke arts of psychiater een medische verklaring heeft gegeven en de opname van beperkte duur is. De rechter moet de uiteindelijke beslissing nemen.

Het belangrijkste adviescollege van de regering benadrukt wel dat het EVRM op dit punt 'minimumnormen' formuleert.

Borst en Korthals stellen in een reactie dat zij hun mening niet bijstellen naar aanleiding van het advies. De Raad laat zich namelijk volgens de bewindslieden in 'voorzichtige bewoordingen' uit over de proefopname. Daarnaast berust het advies op één uitspraak van het Europese Hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden