Onvrede over WTO-uitspraak over genproducten

De WTO-uitspraak dat Europa geen genetisch aangepaste producten meer mag weren, stuit op onvrede. ‘Hier zijn we bepaald niet blij mee’, laat GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg woensdag weten....

GroenLinks in de Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister Brinkhorst (Economische Zaken) over de WTO-uitspraak.

Ook CDA'er Albert Jan Maat is zeer teleurgesteld. ‘De discussie in Europa is nog lang niet afgerond’, stelt de landbouwspecialist. ‘We zijn nog niet zeker over kruisbestuiving van genetisch aangepaste planten met andere soorten. Helaas treedt de Europese Commissie hier ontstellend zwak op.’

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey vindt dat Europa hoger beroep moet indienen. Ze vindt dat de Europese Unie desnoods het confict moet aangaan met de Verenigde Staten als die ruimere toegang komen eisen voor genproducten.

VVD'er Jules Maaten vindt de uitspraak juist wel een goede zaak. De VVD was altijd tegen een zogeheten moratorium op genplanten. ‘We moeten dit soort technieken juist meer ontwikkelen, als we willen dat Europa minder achterop gaat lopen op technologisch en economisch gebied. We hebben nog een inhaalslag te maken.’

De WTO oordeelde dinsdagavond dat importverboden van genetisch aangepaste producten strijdig zijn met de regels voor wereldhandel. Enkele EU-landen hebben zulke verboden: Oostenrijk en Griekenland zijn de bekendste. De EU zelf hanteerde tot 2004 een importstop. Sindsdien worden mondjesmaat nieuwe varianten toegelaten, na grondig wetenschappelijk onderzoek.

De Verenigde Staten, die de zaak bij de WTO hadden aangespannen, reageerden zeer verheugd. ‘De uitspraak is een mijlpaal. We zijn nog niet aan het einde van de weg’, aldus een Amerikaanse diplomaat. De VS hopen op veel vrijere toegang in EU voor biotechbedrijven en boeren.

De Europese Commissie reageerde woensdag sussend op de uitspraak. Een topambtenaar noemde de uitspraak ‘op het eerste gezicht gemengd negatief en positief voor de EU’. Hij stelde dat de uitspraak geen effect heeft op de huidige regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden