Onvrede over aanstelling Di Rupo

België heeft een formateur, maar nog lang geen regering. Dat blijkt uit de vele sceptische en zelfs ronduit negatieve reacties op de aanstelling van de Franstalige socialist Elio Di Rupo als formateur. Vooral de Vlaams-nationalistische partij N-VA, Di Rupo's belangrijkste gesprekspartner in de regeringsvorming, reageerde afwijzend.

LEEN VERVAEKE

AMSTERDAM - De N-VA zei dinsdag zich gepasseerd te voelen door de onverwachte benoeming van Di Rupo. De partij was vooraf niet geconsulteerd, noch door koning Albert II, noch door Di Rupo's Parti Socialiste (PS). N-VA-voorzitter Bart De Wever werd ingelicht net voor het persbericht over Di Rupo's aanstelling de deur uit ging.

Nog erger: de nieuwe formateur wil voorlopig met negen partijen blijven onderhandelen, in tegenstelling tot wat de Vlaams-nationalisten eisten. Op een persconferentie zei de 49-jarige Di Rupo dat hij zelf een basisnota wil schrijven, waarna de negen partijen elk voor zich moeten beslissen of ze verder willen praten.

Daarbij wil de strikjesdrager niet alleen de Vlaams-Waalse splijtzwammen behandelen, maar tegelijk ook de sociaal-economische kwesties, die tot nog toe onbesproken zijn gebleven. België moet 17 tot 20 miljard euro per jaar bezuinigen om tegen 2015 de begroting in evenwicht te hebben.

Volgens de N-VA is dat tijdverlies, en hoort een formateur al te weten met welke partijen hij een regering zal vormen. Zelf wilden ze de Vlaamse socialisten van SP.A en de groene partijen aan weerszijden van de taalgrens laten vallen, om zo op economisch vlak tot een rechtser regeerakkoord te komen.

Di Rupo kan de steun van zijn Vlaamse zusterpartij goed gebruiken, en ging niet op de N-VA-eis in.

'Door de verzuchtingen van de grootste Vlaamse partij te negeren, maakt Di Rupo duidelijk dat hij er ons gewoon niet bij wil', zei een anoniem N-VA-kopstuk in de krant De Morgen. 'We hebben 0,0 procent goesting om nog eens tien weken te gaan onderhandelen.'

Het Vlaams-nationalistische wantrouwen over Di Rupo's aanstelling door koning Albert II wordt nog versterkt door de recente publicatie van het boek Koning zonder land. Daarin werd gesuggereerd dat de koning de N-VA benadeelt en de PS bevoordeelt.

Door dit wantrouwen, samen met de onvrede over Di Rupo's aanstelling, worden de slaagkansen voor de formateur laag ingeschat. Veel Belgische kranten kopten dinsdag: 'Mission impossible'.

Volgens Belgische commentatoren is Di Rupo slechts een 'formateur in naam', aangesteld omdat het zinloos was nog een nieuwe onderhandelaar of bemiddelaar het veld in te sturen, en omdat nieuwe verkiezingen evenmin een oplossing zijn. In werkelijkheid zien ze Di Rupo's rol eerder als die van ontmijner, in een ingewikkeld mijnenveld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden