Onvrede onder gynaecologen over ivf-regeling

Gynaecologen zijn niet tevreden met de wijze waarop minister Hoogervorst van Volksgezondheid het beleid voor reageerbuisbevruchting aanpast. Paren moeten voor een ivf-behandeling nog te veel betalen, aldus de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)....

Van onze verslaggever

Onder druk van de Tweede Kamer versoepelt Hoogervorst het beleid voor reageerbuisbevruchting. De eerste behandeling komt weer terug in het ziektekostenpakket. Wel moeten ouders voor de eerste, tweede en derde behandeling steeds een eigen bijdrage betalen van 500 euro. Volgens de NVOG komen patiënten door de nieuwe regeling ‘van de regen in de drup’ omdat de kosten toch kunnen oplopen. Een reageerbuisbevruchting bestaat doorgaans uit drie behandelingen.

Ook Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, heeft kritiek op de plannen van Hoogervorst. Volgens voorzitter Erikjan Bor blijft een vruchtbaarheidsbehandeling onbereikbaar voor mensen zonder dik gevulde portemonnee. ‘Als patiënten zelf moeten betalen, stappen ze eerder over op de meer kansrijke maar ook veel duurdere en zwaardere ivf-behandeling,’ aldus Bor.

De Kamer reageerde eind vorig jaar geschokt toen de NVOG bekendmaakte dat echtparen met een lager inkomen vaker afzien van ivf sinds zij de eerste behandeling zelf moeten betalen. Hoewel Hoogervorst de voorwaarden nu versoepelt, blijft hij bij zijn standpunt dat wensouders zelf moeten bijdragen aan de kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden