Onvrede in Utrecht over 'Leefbaren'

Utrechtse kiezers zijn teleurgesteld in Leefbaar Utrecht. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan verliest de partij tien van de huidige veertien raadszetels....

Dit blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant. Het is deze week vier jaar geleden dat Utrecht voortijdig naar de stembus ging vanwege de samenvoeging met Vleuten/De Meern.

Leefbaar Utrecht werd bij die verkiezingen onder aanvoering van lijsttrekker Henk Westbroek de grootste partij en vormt sindsdien met PvdA, CDA en VVD het college van Burgemeester en Wethouders. Bij hun aantreden beloofden de Leefbaren een einde te maken aan de 'regenteske' cultuur op het stadhuis.

Ze zegden tevens toe de burgers te betrekken bij de ingrijpende herontwikkeling van het gebied rond Hoog Catharijne, het Centraal Station en de Jaarbeurs. Leefbaar Utrecht had de bouwplannen (Utrecht Centrum Project) van het vorige college altijd bestempeld als megalomaan.

De Utrechtse kiezer ziet na vier jaar bestuursverantwoordelijkheid van Leefbaar Utrecht nog maar weinig veranderingen, blijkt uit de peiling. De vraag of Leefbaar Utrecht de politiek toegankelijker heeft gemaakt, wordt door 28 procent van de ondervraagden bevestigend beantwoord. 38 Procent vindt de politiek niet transparanter geworden, 34 procent heeft geen idee.

Ook geloven veel Utrechters (43 procent) niet dat hun mening serieus wordt genomen bij de herontwikkeling van het stationsgebied. Bij een referendum in 2002 koos bijna 71 procent van de kiezers voor een 'groen, ruim en ontspannen' stationsgebied. De plannen die Leefbaar Utrecht-wethouder Walther Lenting sindsdien ontwikkelde, wijzen een heel andere richting op.

Partijvoorzitter Broos Schnetz van Leefbaar Utrecht is niet verbaasd over de terugval in de peilingen. 'Ik heb altijd gezegd dat het nemen van bestuursverantwoordelijkheid ons ongetwijfeld veel stemmen gaat kosten. Als je bestuurt, moet je compromissen sluiten. Kennelijk wordt ons dat kwalijk genomen.'

Burgemeester Brouwer van Utrecht (PvdA) vindt de afstraffing van Leefbaar Utrecht onterecht. 'De partij heeft hier wel degelijk de boel opgeschud. Ik denk dat ze te lijden heeft onder een landelijk negatief imago van de Leefbaren. Terwijl hier geen sprake is geweest van ruzie of scheuring, het is een heel stabiele club.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden