Nieuws Protesten Hongkong

Onvrede Hongkong allerminst gesust: weer volop demonstraties in het weekeinde

De onvrede in Hongkong is door de concessies die hoogste bestuurder Carrie Lam heeft gedaan allerminst gesust. Duizenden Hongkongers riepen president Trump zondag op hun strijd tegen Beijing te steunen. Dat deden ze bij het Amerikaanse consulaat. Het vreedzame protest liep, volgens het inmiddels vaste patroon, uit op avondlijk straatgeweld.

Demonstranten in het Tung Chung district in Hongkong. Beeld AFP

Het weekeinde – het veertiende sinds het begin van de Hongkongse protesten en het eerste sinds Carrie Lams concessies – begon aanvankelijk rustig. Zaterdag probeerden tal van demonstranten de Hongkongse luchthaven te bezetten, maar dat werd verhinderd door strenge politiecontroles op alle ov-verbindingen naar het vliegveld. Sinds eerdere acties op de luchthaven heeft de politie het recht om niet-reizigers te weren.

Zondag namen de acties weer in hevigheid toe. Zo namen duizenden Hongkongers deel aan een betoging voor het Amerikaanse consulaat, waar ze president Trump opriepen om Hongkong te ‘bevrijden’. Ze zwaaiden met Amerikaanse vlaggen, zongen het Amerikaanse volkslied en hielden borden op met slogans als ‘Red Hongkong’ en ‘Make Hongkong great again’. Ook dienden ze een petitie in.

Wet

De betogers hopen dat Washington een wet goedkeurt om Hongkongs semiautonome status elk jaar aan een evaluatie te onderwerpen. Hongkong, dat in 1997 terugkeerde in de schoot van China, heeft een eigen juridisch, economisch en politiek systeem, waardoor het aanspraak kan maken op betere handelsvoorwaarden met de VS. Volgens betogers knabbelt Beijing steeds meer aan Hongkongs status aparte. Een jaarlijkse evaluatie door de VS zou de druk op China kunnen vergroten.

Trump heeft zich nog maar weinig uitgelaten over Hongkong, mogelijk om geen extra spanningen te creëren in de handelsoorlog met China. Aanvankelijk noemde hij de protesten ‘rellen’ die door China zelf moesten worden afgehandeld. Maar vorige maand stelde hij een ‘humane’ aanpak van de demonstranten ineens als voorwaarde voor een handelsdeal. Voor Beijing, dat de protesten als een westers complot ziet, ligt Amerikaanse kritiek heel gevoelig.

Confrontatie

De betoging voor het consulaat verliep vreedzaam, maar tegen de avond zochten kleine groepen demonstranten de confrontatie met de politie. Honderden gemaskerde jongeren wierpen barricades op in de straten van winkelgebied Causeway Bay, richtten vernielingen aan in metrostations en bekogelden de politie met stenen. Die sloot metrostations af, joeg de betogers uiteen met traangas en verrichtte arrestaties.

De intrekking van de uitleveringswet, afgelopen woensdag aangekondigd door Carrie Lam, lijkt daarmee onvoldoende om de rust in Hongkong te herstellen. De protesten begonnen als reactie tegen die uitleveringswet, maar zijn inmiddels ook gericht tegen politiegeweld en democratische belemmeringen. Voor volgend weekeinde heeft het Civil Human Rights Front, dat eerder drie miljoenenmarsen organiseerde, alvast toestemming aangevraagd voor een nieuwe grote demonstratie.

Lees meer over het schrappen van de gehate uitleveringswet

De gehate uitleveringswet werd vorige week geschrapt, maar zal de protesten niet doen uitdoven, voorspelde correspondent Leen Vervaeke al. Integendeel, dat slechts één van hun vijf eisen is ingewilligd, is voor de demonstranten des te meer reden met de acties door te gaan, aldus haar analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden