Onvoorzichtig na 20 bier

amsterdam Willem Holleeder dronk soms zo veel bier dat hij onvoorzichtig werd. In 2005 sprak de Heinekenontvoerder in een Rotterdamse discotheek op luide toon met handlangers over moordplannen....

Dat heeft Q5 gezegd, de anonieme, bedreigde getuige van het Openbaar Ministerie in het liquidatieproces Passage. Zijn (of haar) verklaringen werden dinsdag besproken in de rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Volgens Q5 kwam Holleeder geregeld in de Baja Beach Club met de beruchte crimineel Dino S. en diens vriend Ali A., een verdachte in het liquidatieproces. ‘Willem dronk zomaar twintig biertjes achter elkaar, Ali en Dino dronken Bacardi-cola. Als Willem veel dronk, zocht hij aandacht en werd hij heel druk. Hij sprak met zijn mond vlak bij hun oor en dacht dat anderen hem niet konden verstaan. Maar soms was Willem zo luidruchtig dat je hem in de omgeving kon horen, al was het lawaaiig. Soms schreeuwde Dino ook in het oor van Willem.’

Namen van beoogde slachtoffers waren volgens Q5 niet te verstaan. ‘Die pak ik, die maak ik af’, zou Holleeder in de drukbezochte discotheek hebben gezegd. ‘Die drie of vier gaan eraan’, heeft de getuige gehoord.

Achteraf denkt Q5 te weten over wie het ging. Iemand die S. goed kende, vertelde hem dat de groep rond Holleeder problemen had met de ex-advocaat Evert Hingst en de criminelen Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van de Bijl. De eerste drie zijn in 2005 doodgeschoten, Van der Bijl is in 2006 geliquideerd.

‘Dino was de machtigste, Willem was een opschepper’, zo heeft Q5 verklaard. ‘Ik heb de stellige indruk dat Willem en Dino de opdrachtgevers waren van liquidaties. Voor mij was ook duidelijk dat Ali ervan wist.’

Holleeder is vooralsnog geen verdachte in het liquidatieproces. Zijn advocaat heeft eerder gewezen op het gevaar dat fantasten zich melden: getuigen die zich baseren op mediapublicaties. Ook S. staat niet terecht; hij ontkent en is voortvluchtig.

Ali A. reageerde dinsdag woedend. ‘Ik laat me geen moord in de schoenen schuiven door een of andere idioot. Q5 liegt aantoonbaar.’ A. vroeg de rechters zelf een kijkje te nemen in de Baja Beach Club, om te constateren dat je daar niemand kan afluisteren. De rechtbank beslist 1 juni daarover.

De advocaat van A., Nico Meijering, noemde het opvallend dat Q5 eerst heeft gezegd dat hij zich geen uitspraken kon herinneren, maar hen later alsnog letterlijk citeerde.

Twee onderzoeksrechters die de anonieme getuige hebben ondervraagd, en zijn identiteit kennen,, hebben schriftelijk verklaard dat Q5 een betrouwbare indruk maakte.

Advocaat Sander Janssen stelde kritische vragen over twee tekeningen van kroongetuige Peter la S. die justitie is kwijtgeraakt. ‘Het gaat er bij mij niet in dat twee tekeningen die op verschillende momenten zijn gemaakt, zijn verdwenen’, zei hij.

Volgens Janssen zijn de tekeningen belangrijke bewijsstukken. Ze zijn gemaakt toen La S. net met de politie sprak over de moord op Houtman, die hij in 2005 zou hebben gepleegd met verdachte Jessy R. De kroongetuige schetste op verzoek van justitie hun vluchtroute en de plaats-delict. Zijn tekeningen bevatten cruciale fouten, stelt de raadsman.

Een aanklaagster noemde het ‘uitermate vervelend’ dat de schetsen zijn verdwenen. Maar Janssen zou het belang hiervan overdrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden