Onverzekerd rondrijden automatisch bekeurd

Automobilisten die onverzekerd rondrijden of hun auto te laat voor een APK-keuring aanbieden zullen vanaf volgend jaar automatisch een bekeuring ontvangen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wanneer een automobilist is gefotografeerd, gaat justitie automatisch na of de auto is gekeurd en is verzekerd. Door koppeling van bestanden kan de computer volgend jaar direct nagaan of de persoon op wiens naam de auto staat deze heeft verzekerd, wegenbelasting heeft betaald en zijn auto APK heeft laten keuren.

De boete voor onverzekerd autorijen wordt vierhonderd gulden. Te laat een auto APK laten keuren gaat 150 gulden kosten. De boetes zullen worden geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden. Uit cijfers van het Waarborgfonds Motorverkeer blijkt dat tweehonderdduizend automobilisten onverzekerd rondrijden. Het aantal groeit omdat de pakkans klein is.

Verzekeraars klagen over het groot aantal onverzekerde automobilisten. Het waarborgfonds keerde vorig jaar tachtig miljoen gulden uit. Dit wordt doorberekend in de autoverzekering. Dit jaar zit er een toeslag van ruim veertien gulden in iedere autoverzekering. Vorig jaar was dat twee gulden minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.