Onverwachte zwarte zaterdag: ruim 850 kilometer file

Officieel is het geen zwarte zaterdag, maar toch behoort vandaag tot de drukste dag voor het vakantieverkeer op de Franse wegen. Op het piekmoment, rond 14.00 uur, stond er in totaal 854 kilometer file, meldt de verkeersinformatiedienst VID. Dat is ruim 200 kilometer meer dan vorige week zaterdag rond het middaguur.

null Beeld anp
Beeld anp

De afgelopen twee zaterdagen stonden te boek als 'zwarte' zaterdagen op de Franse wegen, maar toen viel de filelengte mee vergeleken met de voorspellingen. Deze zaterdag werd een 'rode' zaterdag voorspeld, dat wil zeggen: druk, maar niet de topdrukte van een zwarte zaterdag.

Dat het nu toch enorm druk is, is te verklaren doordat veel Fransen een lang weekend hebben vanwege de katholieke feestdag Maria-Tenhemelopneming. In combinatie met veel vertrekkend vakantieverkeer leidt dit tot de grootste drukte van deze zomer. Vooral op de Autoroute du Soleil (A7) is het aanschuiven geblazen. De extra reistijd tussen Lyon en Orange bedraagt dik drie uur.

Ook in andere landen is grote verkeersdrukte ontstaan - vooral in Italië, Zwitserland en Duitsland.

Boetes voor op de weg lopen

Op Schiphol worden nog steeds militairen bij extra controles ingezet. De dreiging bij de luchthaven is nog niet voorbij. Hierdoor ontstaan er lange files op de A4 richting Schiphol.

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagochtend zestien mensen beboet die op de A4 liepen richting de luchthaven. Omdat mensen hun vlucht willen halen, stappen ze uit om via de vluchtstrook lopend naar de luchthaven gaan, aldus de woordvoerster.

Mensen die zijn gesnapt krijgen een boete van 110 euro. Volgens de marechaussee ontstaan levensgevaarlijke situaties als mensen op de snelweg gaan lopen.

Drukste dag

Gisteren had de luchthaven de drukste dag van het jaar. In totaal ging het om ruim 222 duizend mensen die vertrokken, aankwamen of overstapten.

Het aantal reizigers dat op Schiphol aankwam, was groter dan het aantal dat vertrok of overstapte. Daarom was het in de vertrekhallen iets rustiger.
Ook de rest van het weekeinde blijft het druk op Schiphol. Tot en met zondag reizen via de luchthaven ongeveer 644 duizend mensen.

Schiphol geeft passagiers nog steeds het advies om op tijd te komen en een half uur extra reistijd uit te trekken vanwege de veiligheidscontroles die leiden tot drukte op de toegangswegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden