Onverwachte winst fundamentalisten in Pakistan

De fundamentalistische alliantie MMA lijkt bij de parlementsverkiezingen in Pakistan een onverwacht sterk resultaat te gaan boeken. De meeste zetels gaan naar Quaid-e-Azam, de alliantie die de regering van generaal Musharraf steunt...

APReuters en Internetredactie

Van de 187 zetels waarvoor de uitslag vrijdagmiddag bekend was, had de anti-Amerikaanse alliantie MMA er 40 gewonnen. De MMA deed het vooral goed in de provincie in het noordwesten van Pakistan, aan de grens met Afghanistan.

De regeringsgezinde Quaid-e-Azamfactie, die zich heeft afgescheiden van de Pakistaanse Moslimliga, leidde met 58 zetels. De liga zelf, de partij van de in 1999 door Musharraf afgezette premier Nawaz Sharif, stond op 13 zetels. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto behaalde net als de MMA 40 zetels. Zowel Bhutto als Sharif was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.

In de Nationale Assemblee van Pakistan zijn 272 zetels te verdelen. Daarnaast zijn nog 60 zetels gereserveerd voor vrouwen en 10 voor religieuze minderheden.

De parlementsverkiezingen zijn de eerste sinds Musharraf in 1999 met een coup zonder bloedvergieten de macht greep. De 72 miljoen stemgerechtigden konden kiezen uit bijna honderd politieke partijen. De opkomst leek hoger dan verwacht. Geweld bij stembureaus kostte ondanks de aanwezigheid van tienduizenden agenten en militairen aan zeven mensen het leven.

Het tellen van de stemmen verloopt traag. De PPP heeft hierover geklaagd en laten weten te vrezen voor fraude. Maar volgens buitenlandse waarnemers van het Britse Gemenebest zijn de verkiezingen goed georganiseerd en grotendeels transparant verlopen.

De militaire regering van Musharraf heeft de verkiezingen geprezen als een terugkeer naar de democratie, maar volgens de oppositie zijn deze slechts een façade voor Musharrafs bewind.

De president heeft zichzelf het recht toegekend het parlement te ontbinden en de premier te ontslaan en heeft bovendien de militaire Nationale Veiligheidsraad in het leven geroepen, die alle nationale beleidsstukken doorlicht. De Pakistaanse bevolking gaf Musharraf in april per referendum het mandaat om nog vijf jaar president te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden