Onverwachte strop voor huizenbezitters met NHG

Voor zo'n miljoen huizenbezitters met de Nationale Hypotheekgarantie wordt verhuizen in het nieuwe jaar een dure grap. De NHG-hypotheek blijkt alleen mee te nemen te zijn naar een volgende woning als ze voortaan annuïtair en volledig wordt afgelost.

Een verhuiswagen wordt uigeladen Beeld null
Een verhuiswagen wordt uigeladen

Naar nu blijkt heeft de Nationale Hypotheek de regels veranderd, met instemming van het ministerie van Financiën. Door deze regeling zullen verhuizende NHG-klanten tientallen tot honderden euro's per maand meer moeten betalen voor hun nieuwe huis.

Dit is in strijd met krachtige bezweringen van met name de VVD. Vanaf 1 januari zouden hypotheken alleen aftrekbaar zijn als ze annuïtair worden afgelost, maar 'oude hypotheekcontracten' zouden worden gerespecteerd. Ook bij verhuizing. Voor Nederlanders met een NHG-hypotheek geldt dat dus niet. Bij de Vereniging Eigen Huis is vrijdag 'verbijsterd' gereageerd op dat nieuws. 'De overheid toont zich hoogst onbetrouwbaar', aldus directeur Rob Mulder.

Garantiestelsel
De Nationale Hypotheekgarantie is een onderling garantiestelsel van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën. Wie een huis koopt onder de 320 duizend euro kan aan het garantiestelsel deelnemen door een fractie van het koopbedrag in een fonds te storten. Tot nu toe was de regel dat huizenkopers minimaal de helft van het geleende bedrag aflossen met een spaar- of beleggingshypotheek. In ruil daarvoor zijn zij ervan verzekerd dat het fonds bijspringt als zij het huis noodgedwongen met een restschuld moeten verkopen.

Die zekerheid wordt door de bank beloond met een lagere rente. In deze tijd van dalende huizenprijzen is dat verschil significant: zo'n 0,7 procentpunt. Dit jaar wordt dan ook bijna 90 procent van alle woningen in Nederland met NHG gekocht.

In het nieuwe jaar zien NHG-klanten zich dus geconfronteerd met een groot financieel dilemma als zij besluiten te verhuizen. Nog afgezien van de hogere maandlasten van een annuïteitenhypotheek, waarbij de hypotheek vanaf dag 1 binnen dertig jaar volledig wordt afgelost, is het tussentijds stoppen van een spaarhypotheek in veel gevallen nadelig. Pas in de laatste jaren zou het rendement in zo'n spaarpolis echt oplopen, de eerste jaren is er vaak veel betaald aan de verzekeraar.

Hogere rente
De huizenkoper kan er wel voor kiezen een oude spaarhypotheek zonder NHG mee te nemen. Maar dan moet hij een hogere rente betalen. Bovendien loopt hij het risico op restschuld als hij door scheiding of baanverlies wordt gedwongen zijn huis te verkopen.

'Ik begrijp de commotie over deze aanpassing van de regels', zegt directeur Karel Schiffer van de Nationale Hypotheekgarantie. 'Maar ik wil al mijn klanten om principiële en praktische redenen graag gelijk behandelen, starters en mensen die hun tweede huis kopen. Daarom hebben wij dit zo voorgesteld en daarmee heeft het ministerie ingestemd.' Schiffer wacht even af hoe de politiek reageert op de verbijstering van de Vereniging Eigen Huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden