Onverwacht vertrek Voser bij Shell

Zelfs zijn nabije collega's wisten niet dat bestuursvoorzitter Peter Voser het oliebedrijf al volgend jaar verlaat. Naar eigen zeggen wil hij meer tijd hebben voor een privéleven.

AMSTERDAM - De topman van Shell, Peter Voser, gaat volgend jaar onverwacht vervroegd met pensioen. De Zwitser wil het rustiger aan gaan doen, voor het concern wachten roerige tijden.


Het was ook voor zijn nabije collega's een grote verrassing, zei financiële man Simon Henry donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Voser zegt een 'verandering van levensstijl' te willen, met meer tijd voor een privéleven. 'Hij heeft nu heel wat jaren in de schijnwerpers gestaan', zei Henry.


Voser zal de boeken ingaan als de man die Shell stabiliteit heeft gebracht. Nadat zijn voorgangers jaren hadden gerommeld met de reserves, maakte de Zwitser vanaf 2004 schoon schip. Eerst als financiële man onder Jeroen van der Veer, vanaf 2009 als de hoogste baas. Hij veegde eerst de balans schoon en daarna het bedrijf zelf: meteen na zijn aantreden moesten duizenden topmanagers opnieuw naar een functie solliciteren. Vijfduizend verloren hun baan.


Zijn, naar Shell-begrippen, atypische achtergrond zal hem daarbij hebben geholpen. Voor het eerst stond er geen Brit of Nederlander aan het hoofd van het Brits-Nederlandse concern. En: voor het eerst een man met een kaufmännische Vorbereitung (een praktijkopleiding) en een diploma van een relatief eenvoudige Fachhochshule als baas van dit bolwerk van corporale academici uit Delft, Rotterdam en Leiden, uit Oxford, Londen en Cambridge.


Hij gaf het bedrijf weer focus, zeggen analisten. De aandacht verschoof van olie naar gas, omdat daar nog meer van in de grond zit en omdat dat klimatologisch iets minder schadelijk is. Maar gas betekende ook schaliegas, waartegen veel verzet is vanuit de groene hoek. Ook schrapte hij investeringen in wind- en zonne-energie; daar zijn anderen beter in, was zijn verweer.


Shell is onder zijn hoede toch vooral een door en door fossiel bedrijf gebleven. Cashflow is voor hem het toverwoord, een constante stroom geld, en dat is voor hem synoniem met een constante stroom olie en gas. Daarom schroefde hij de investeringen op tot omgererkend meer dan 23 miljard dollar per jaar: zoeken, zoeken, zoeken naar olie en gas, om geld te verdienen om daarmee weer zo lang mogelijk te kunnen zoeken, zoeken en zoeken naar olie en gas.


Dat zoeken werd steeds duurder: het Arctische avontuur, de speurtocht naar olie bij Alaska, heeft tot dusver 5 miljard dollar gekost maar nog geen druppel opgeleverd. De olie- en gaswinning bleef dan ook ternauwernood op peil: 3,5 miljoen vaten per dag, zo bleek donderdag. Of Voser zijn grote doel (4 miljoen vaten in 2017) gaat halen, zal pas jaren na zijn vertrek blijken.


Daarbij worden de omstandigheden lastiger. De olieprijs daalt, de kosten stijgen. Henry zei donderdag, bij de presentatie van beter dan verwachte winstcijfers, zich voorlopig geen zorgen te maken: hij hoopt op een shake-out van concurrenten die wellicht te scherp aan de wind hebben gevaren.


De Brit Henry wordt genoemd als mogelijke opvolger. Ook Andy Brown, leider van het succesvolle Pearlproject in Qatar (waar vloeibare brandstoffen uit gas worden gemaakt). Henry weidde niet uit over de opvolgingsprocedure, een zoektocht die wordt geleid door de twee verantwoordelijke commissarissen (onder wie Hans Wijers).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden