Onverwacht verlies haalt Smit onderuit

De aandelenkoers van het jonge beursfonds Smit Transformatoren is vrijdag volledig onderuit gegaan. Aanleiding was de onverwachte bekendmaking van het bedrijf uit Nijmegen dat er over de eerste zes maanden verlies wordt geleden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Je vraagt je toch af waar ze bij Smit Trafo mee bezig zijn', reageerde een analist die niet met naam genoemd wil worden. 'Hierover is het laatste woord nog niet gezegd: aandeelhouders zullen zich ongetwijfeld gaan roeren.'

De reactie is zo heftig omdat Smit Trafo, voormalig Begemann-dochter, amper acht maanden over een beursnotering beschikt. In die periode heeft het fonds een track-record van teleurstellende winstprognoses opgebouwd. Afgelopen maart kwam de toenmalige directeur nog met het bericht dat de winst 'een stukje omlaag' zou gaan, nu wordt voor het eerste halfjaar uitgegaan van een 'beperkt' verlies.

Door de slechte gang van zaken hebben de aandeelhouders de waarde van hun bezit flink zien kelderen. Vorig jaar oktober ging Smit Trafo tegen een prijs van 45 gulden naar de beurs. In januari werd voor het aandeel nog 51,50 gulden betaald, maar sindsdien ging het snel bergafwaarts. Met een koers van 26 gulden is Smits beurswaarde in een half jaar tijd vrijwel gehalveerd tot 84 miljoen gulden.

Smit geeft twee redenen voor de rode cijfers: een plotseling opgetreden verscherping van de internationale concurrentie en hoge reorganisatiekosten van de vestiging in de Verenigde Staten. 'We gingen er al een tijdlang van uit dat moeilijker zou worden', licht de onlangs tot directeur benoemde M. van der Veen de eerste reden toe. 'Maar dat het zó hevig zou worden, hadden we niet verwacht.'

Van der Veen wijst beschuldigend naar Zuideuropese concurrenten, met name die uit Italië. 'Die genieten de bescherming van een gesloten Italiaanse markt, waar ze hun kosten kunnen dekken. Op de Nederlandse en Duitse markt kunnen ze dan tegen idiote tarieven orders binnenhalen. Dat verandert het spelletje natuurlijk', zegt Van der Veen.

Om marktaandeel vast te houden en de fabriek draaiende te houden, heeft Smit Trafo orders onder de kostprijs moeten aannemen. Voor de verliezen op de opdrachten zijn in de eerste helft van het boekjaar voorzieningen genomen.

De tweede tegenvaller betreft de vestiging in Charleston, South Carolina. Die werd twee jaar geleden voor ruim 10 miljoen gulden gekocht, maar het opknappen blijkt nu toch duurder uit te pakken dan begroot. Ook heeft de nieuwe Amerikaanse directeur het mes in de marketing- en verkoopstaf gezet, wat extra geld kost. Tenslotte heeft Smit Trafo slecht werk afgeleverd: een al geleverde transformator is bij een klant uit elkaar gevallen. 'Die moeten we nu voor eigen rekening weer opknappen', aldus Van der Veen.

Om de concurrentie het hoofd te bieden, gaat Smit Trafo de kosten terugbrengen. Zo wil het bedrijf de produktietijden in de Nijmegense fabriek verbeteren, de organisatie platter maken en de voorraden verkleinen. Deze reorganisatie kost geen werkgelegenheid, aldus Van der Veen.

De nieuwbakken directeur kampt met het probleem dat zijn voorganger de winst over 1994 - het eerste verslagjaar waarover aan de nieuwe aandeelhouders gerapporteerd moest worden - kunstmatig heeft opgekrikt met een boekhoudkundige wijziging. Van der Veen: 'Het jaar daarop is het dan altijd lastig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden