Onverwacht milde straffen voor 'oorlogsbelasting' heffende Tamils

De rechtbank in Den Haag heeft vijf Nederlandse Tamils veroordeeld tot straffen van 2 tot 6 jaar voor deelname aan een criminele organisatie. Ze hebben landgenoten gedwongen 'oorlogsbelasting' te betalen. Het geld ging naar de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers in Sri Lanka.

AMSTERDAM - De straffen zijn aanzienlijk lager dan de 10 tot 16 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. De verdachten zijn vrijgesproken van de belangrijkste aanklacht, leidinggeven aan een terroristische organisatie.


Advocaten en aanklagers zijn verbijsterd. Ze menen dat de rechters zichzelf op een cruciale punt tegenspreken. De kans is groot dat alle betrokkenen in hoger beroep gaan.


De rechtbank stelt dat de Tamil Tijgers geen terroristische organisatie zijn, hoewel ze verantwoordelijk worden gehouden voor talloze aanslagen. Het is mogelijk dat incidentele gewelddadige acties van leden 'alle kenmerken van een terroristisch misdrijf vertonen', aldus de rechters, maar dat is onvoldoende om de Tijgers tot terreurorganisatie te bestempelen. Volgens de rechtbank hebben partijen tijdens een 'nationaal gewapend conflict' het recht om het tegen elkaar op te nemen.


Desondanks refereerden de rechters aan de terreurlijst van de Europese Unie, waarop ook de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), prijkt. Wie lid is van de LTTE, overtreedt Europese sanctiewetgeving. Daarvoor zijn de verdachten veroordeeld.


Advocaat Victor Koppe, die de hoofdverdachte bijstaat, heeft gemengde gevoelens. 'Het is mooi dat is vastgesteld dat de LTTE geen terroristische organisatie is. Internationaal zal dit vermoedelijk stof doen opwaaien. Maar het lijkt tegenstrijdig dat de rechters zich toch beroepen op de EU-terreurlijst.'


Een woordvoerder van het OM noemt de uitspraak vreemd en onverwacht. 'Er zit iets onverenigbaars in deze uitspraak, lijkt me.'


De Tijgers zijn begin 2009 verslagen, na een decennialange strijd tegen de Sri Lankaanse overheid. Naar Nederland gevluchte Tamils zijn systematisch afgeperst. Wie weigerde geld te geven aan de LTTE, werd weggezet als verrader en mocht niet meer reizen naar familieleden in door Tamils bezet gebied.


De hoofdverdachte beheerde 136 miljoen euro voor de Tijgers. De organisatie zou tijdens inzamelingsacties expliciet geld hebben gevraagd voor zelfmoordaanslagen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden