Onverpakte groente is niet altijd beter

Groente in plastic kun je langer bewaren. Maar als je het snel opeet, is die verpakking niet nodig.

Beeld ANP

Lezeres Helga de Haas vroeg zich af waarom er zoveel plastic verpakkingsmateriaal voor supermarktgroente en -fruit wordt gebruikt. Dat zorgt toch voor milieubelasting en extra afval? Ja en nee. Feit is dat het maken van plastic verpakkingsmateriaal zorgt voor milieubelasting door energie- en (fossiele) grondstoffengebruik. Als je alleen daarnaar kijkt, is geen verpakking inderdaad een stuk milieuvriendelijker.

Maar plastic verpakkingen kunnen, zeker bij groenten en fruit, bederf vertragen en beschermen tegen beschadiging. Zo blijft het veel langer houdbaar en dat voorkomt voedselverspilling. Het loont in milieuopzicht al de moeite om een product te verpakken als er zonder verpakking minstens 2 tot 5 procent verloren zou gaan, bijvoorbeeld door beschadiging of bederf. Bij deze berekeningen is recycling via de plastic inzamelzak al meegenomen. Gesneden groenten in plastic zakjes onder beschermende atmosfeer zijn dagen langer houdbaar dan zelfgesneden groenten.

Product: Krimpfolie, plastic emmertjes
Prijs: Hoort bij het product
Verkrijgbaar: Supermarkt
Oordeel folie: 5 sterren
Oordeel emmertjes: Geen sterren

Krimpfolie

Als je in de winkel kunt kiezen tussen een komkommer met of zonder verpakking en je gaat de komkommer binnen een paar dagen opeten, dan is de onverpakte komkommer beslist de meest milieubewuste keuze. Maar groenten komen vaak van ver of blijven langer liggen voor ze worden verkocht. Dan beschermt het plastic jasje de komkommer of paprika tegen beschadiging en uitdroging. Uit een onderzoek van de Britse Cucumber Growers Association bleek krimpfolie de levensduur van komkommers met maar liefst twaalf dagen te verlengen. Dat compenseert de milieubelasting van de verpakking ruimschoots.

Toch zijn er wel degelijk groente- en fruitverpakkingen waarbij de milieubelasting groter is dan het anti-verspillingsvoordeel. Kwetsbaar fruit als bessen, aardbeien en frambozen bijvoorbeeld, die in kleine hoeveelheden in een stevig kunststof doosje verpakt zitten. Of het stevige plastic emmertje waarin tegenwoordig 'snoepgroenten' worden verpakt. Volgens supermarkten valt dit wel mee, omdat 'de emmertjes hergebruikt kunnen worden'. 'Als je één keer zo'n emmertje koopt en het blijft hergebruiken om los gekochte tomaatjes in mee te nemen, beperk je inderdaad de milieubelasting', zegt Sytske de Waart van consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 'Maar ik vraag me af of en hoe vaak dat gebeurt.'

Haar advies aan mevrouw De Haas: 'Stuur je suggestie of vraag naar meldpuntverpakkingen.nl. Die geven ze door aan de betreffende bedrijven en ze beoordelen de antwoorden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden