Onverbeterlijk

Patien kunnen bij medische tuchtcolleges behandelaars aanklagen. Een homeopathische arts kon vrouwen niet met rust laten, declareerde te veel en behandelde verkeerd....

Door Marieke Aarden

De serie misdragingen van de 'huisarts met homeopatische kanten' liegt er niet om. Frauduleuze rekeningen, ontoelaatbaar seksueel getint gedrag en grove onkunde.

Voor deze feiten heeft het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag de man al geschrapt uit het artsenregister, nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de arts bij dit college had aangeklaagd. De huisarts vindt die straf te zwaar en daarom komt hij in hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag strafvermindering bepleiten.

Hij heeft patien uit de hele wereld. Dat hij bij het Regionaal Tuchtcollege is vergeleken met de praktijken van Jomanda vindt hij stuitend. 'Ik ben huisarts en trots op mijn vak. Patien komen juist omdat ik huisarts ben. Het is onjuist mij te vereenzelvigen met Jomanda. Ik kan mensen helpen die door alle artsen zijn afgebrand.

'Ik ben praktiserend huisarts met homeopatische kanten. Mijn tarief wordt bepaald door de tijd die aan een pati wordt besteed. De verzekeraars snappen niet dat ik veel langere tijd met patien bezig ben geweest dan waarvoor ik een vergoeding krijg. Daarom declareer ik anders', luidt zijn verweer.

Van de strafrechter heeft hij al een boete van 10 duizend euro gekregen. De verzekeraar wilde 487 duizend gulden terugzien over zaken die in een verder verleden speelden.

Het Centraal Tuchtcollege vindt dat de arts zich moet houden aan het tarief van een huisartsconsult. 'Dan moet u de patien de andere dingen zoals voedingsadviezen en supplementen zelf laten betalen. U maakt oneigenlijk gebruik van de verzekering. Onder de vlag van huisarts treedt u op als alternatief behandelaar. Dat is misleidend. Het gaat om uw roekeloosheid, u gaat voorbij aan de mogelijke effecten die kunnen optreden.'

Waarom is hij geen lid is van de Nederlandse Vereniging voor Alternatieve Geneeskunde, vraagt het tuchtcollege.

'Ik ben het niet eens met de ethische uitgangspunten', is het antwoord van de arts. Van de Vereniging van Homeopatische Artsen is hij wel staflid geweest. 'Ze zoeken altijd aansluiting bij de reguliere geneeskunde.' Volgens hem wordt de gezondheidszorg te veel bepaald door commerci farmaceutische bedrijven.

De inspectie vindt dat de arts niet veel leert van zijn fouten. In 1986 al is hij door het tuchtcollege gewezen op ontoelaatbare uitspraken. Tegen vrouwelijke patien zei hij dat ze een mooi lichaam hadden. 'Dat was complimenteus bedoeld.' In 1986, 1989 en drie maal in 1996 is hij ter verantwoording geroepen voor vergelijkbare gedragingen. Daar zijn vijf nieuwe meldingen bij gekomen in 1998, 1999 en 2000.

Een nieuw feit is dat hij een 16-jarig meisje op zijn schoot heeft getrokken, haar heeft gekust. Bovendien danste hij met haar in de spreekkamer terwijl dit meisje onder behandeling was voor een depressie.

De grove onkunde bestond onder meer uit de behandeling van steenpuisten. Daarbij werd het bloed van de pati gebruikt en vermengd met een onbekende stof. Daarna werd het bloed weer ingespoten. De pati werd niet verteld om wat voor stof het ging, wat in strijd wordt geacht met de algemeen geaccepteerde regels.

Er bestaat gevaar voor herhaling, formuleert het Centraal Tuchtcollege. Ondanks eerdere maatregelen en veroordelingen is de arts niet tot het inzicht gekomen dat zijn rekeningen onjuist zijn.

Uit niets blijkt dat de arts zich in de toekomst zal conformeren aan de tarieven die zijn vastgesteld door het College Tarieven Gezondheidszorg. In 2001 stuurde hij nog steeds verkeerde rekeningen in.

Dat het gevaar voor recidive bestaat, blijkt wel uit zijn verklaring op de zitting. 'Het belang van de pati gaat mij boven alles.' Dit belang wordt zo opgerekt dat hij daarmee ook een foutieve declaratiemethode rechtvaardigt, aldus het Centraal Tuchtcollege. .

Het voortdurend gebrek aan inzicht, de ernst van de gedragingen en het recidivegevaar rechtvaardigen de zwaarste maatregel; schrappen uit het artsenregister zodat de man niet meer als arts kan werken, oordeelt het Centraal Tuchtcollege.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden