Onverantwoord

HET kabinetsbesluit van vrijdag om deel te nemen aan een VN-vredesmissie naar Eritrea is onverantwoord. Premier Kok, die maandag pas met een brief de Kamer zal informeren, heeft zijn zin gekregen, maar de Nederlandse mariniers die in zijn naam naar Afrika worden gestuurd, kunnen onmogelijk verheugd zijn....

Deze vredesmissie gaat plaatsvinden onder auspiciën van de Verenigde Naties, de organisatie die in augustus nog een vernietigend rapport van een groep internationale deskundigen kreeg aangereikt naar aanleiding van eerdere debacles in Bosnië en Rwanda. Bij een volgende missie moeten 'robuuste vredestroepen' op de been worden gebracht, die een 'duidelijk, geloofwaardig en haalbaar mandaat' meekrijgen, zo luidde het advies aan de VN.

De Eritrea-missie voldoet niet aan die voorwaarden. De samenstelling van de expeditie oogt allerminst 'robuust', nu de grote landen met een sterke militaire traditie niet deelnemen en het bescheiden Nederland een leidende rol toebedeeld krijgt. De Verenigde Staten willen niet, Frankrijk hooguit mondjesmaat en van de Britten wordt niets vernomen. Ondertussen moet Nederland maar hopen dat er een enigszins werkbare coalitie tot stand komt. Dat doet het ergste vrezen, zeker wanneer bedacht wordt dat de VN als zenuwcentrum bij dit soort operaties optreedt - zie Srebrenica.

De operatie moet een klassiek geval van vredeshandhaving verbeelden, waarbij de VN-troepen niet veel meer doen dan de rust handhaven. De troepen zullen dan ook lichtbewapend zijn. Maar de hoogste VN-man in Addis Abeba schetste eerder deze week een allerminst geruststellend beeld over de situatie ter plekke. Langs de duizend kilometer lange grens die moet worden bewaakt, staan de vijandige troepen op verschillende plaatsen oog in oog.

Welke mogelijke voordelen van deelname staan hier tegenover? Een bijdrage aan handhaving van de wereldvrede is een mooi en te respecteren motief, maar weegt onvoldoende zwaar, gezien de risico's. Vanuit Defensie zal ongetwijfeld naar voren worden gebracht dat het leger-nieuwe-stijl juist bedoeld is voor dit soort vredesmissies, maar ook dat is onvoldoende argument voor juist deze missie. Op internationaal diplomatiek vlak wint Nederland aan prestige op het VN-hoofdkwartier. Met Afrikaanse steun bemachtigde Nederland daar een zetel in de Veiligheidsraad.

Dit soort overwegingen kunnen echter nooit een argument zijn om deel te nemen aan een operatie waarvan de militaire risico's groot en de politieke doeleinden onduidelijk zijn. Wil Nederland na Srebrenica niet een tweede trauma oplopen, dan dient de Kamer het kabinetsbesluit ongedaan te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden