Onveilig voedsel is groter gevaar dan terrorisme

In de strijd van het kabinet tegen het terrorisme, dreigen vrijheden en dieren het kind van de rekening te worden, vreest Marianne Thieme....

Het kabinet heeft voorstellen gedaan een aantal burgerlijke vrijheden in te perken, teneinde het terrorisme te kunnen bestrijden. Het is goed dat oud-rechter Boris Dittrich namens D66 iets doet aan dit doorgeschoten misbruik van de onderbuikgevoelens van burgers die zich onveilig voelen (zie elders op deze pagina). Er bestaat inmiddels identificatieplicht voor iedereen, bankgegevens zijn vrijelijk ter inzage voor de politie, tot verdriet van de registratiekamer, telefoon- en mailgegevens van iedereen kunnen worden bewaard en ingezien zonder dat helder inzicht bestaat in de (gehanteerde) voorwaarden daartoe en mensen met idealen kunnen naar hartelust worden gedemoniseerd en gecriminaliseerd, zoals dierenbeschermers al drie jaar ervaren.

Onlangs nog hoorde ik een Kamerlid van een regeringspartij met het woord Vrijheid in de naam van zijn partij op de radio zeggen dat hij liever twintig onschuldige mensen in de cel zag dan één terrorist vrij op straat. Waar is de rechtsstaat gebleven, waar we zo trots op waren? Waar moet deze ontwikkeling eindigen?

Volgens het kabinet moeten mensen zonder aanwijsbare reden gefouilleerd kunnen worden en moeten mensen die onaangepast gedrag vertonen (laat me raden wat dat is . . .) meldingsplicht kunnen krijgen op het politiebureau. Laten we hopen dat D66 tenminste voor tenminst een keertje zijn rug recht houdt en duidelijk maakt dat dit niets met handhaving van waarden en normen te maken heeft.

Vorig jaar tekende zich nog een Kamermeerderheid af die dierenactivisten voortaan het wettelijk stempel 'terroristen' op zou willen drukken. Daarmee werd niet alleen een klein groepje anarchisten dat zich bedient van brandstichting en andere illegale acties geduid, maar vooral ook een grote groep dierenbeschermers (vier miljoen Nederlanders maken zich georganiseerd zorgen over het welzijn van dieren) gestigmatiseerd. Het feit dat alle gevestigde dierenbeschermingsorganisaties, inclusief de Partij voor de Dieren, afstand nemen en namen van wetsovertreders én hun methoden, neemt niet weg dat de dierenwelzijnsbeweging ernstige hinder in haar werk zal ondervinden. Al was het maar als gevolg van de 'waar rook is, is vuur'-opinie die in veel media opduikt of als gevolg van theorieën van complotdenkers die in elke dierenvriend een mensenhater vermoeden.

Het AIVD-rapport uit juli 2004, waar geen krant of actualiteitenprogramma belangstelling voor had, pleitte de georganiseerde dierenbeschermingsbeweging in Nederland geheel vrij van buitenwettelijke actie. Toch kwam, noch vanuit het kabinet, noch vanuit de media de geringste poging tot eerherstel, na de grootschalige demonisering die optrad na de moord op Pim Fortuyn door een gestoord individu zonder enig organisatorisch verband.

Elke nuance is zoek, het begrip dierenbeschermer of dierenactivist lijkt een synoniem te worden voor 'terrorisme'. Daarbij lijkt voorbij te worden gegaan aan de duidelijke waterscheiding van de AIVD. Tussen miljoenen geweldloze dierenbeschermers die langs democratische en legale weg hun idealen willen verwezenlijken en een kleine groep raddraaiers die de wet overtreden.

Dieren kunnen hun bondgenoten niet kiezen en dreigen ook de dupe te worden van het feit dat de dierenwelzijnsdiscussie in troebel water terecht dreigt te komen. De dieronvriendelijke Kamermeerderheid heeft in het afgelopen jaar alles gedaan de dierenwelzijnsmaatregelen van de voorbije jaren in snel tempo de nek om te draaien.

De vossen, herten, kraaien en kauwen worden weer vogelvrij, ganzen worden weer bejaagbaar, er mag weer gejaagd worden uit varende boten en in natuurgebieden, het nertsenfokverbod is van de baan, de kippen kunnen hun uitzicht op meer ruimte wel vergeten. Kortom, eerst is dierenwelzijn uitgekleed en nu worden de bestrijders van dierenleed op een bijzonder lafhartige manier gecriminaliseerd, waarmee bonafide dierenbeschermers ten onrechte in de beklaagdenbank terecht komen.

Na het rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) over milieucriminaliteit dat minister Veerman probeerde te bagatelliseren door het de kwalificatie 'opgewarmd prakje' mee te geven. Daarbij vond hij de dieronvriendelijke Kamermeerderheid aan zijn zijde bij het blokkeren van een parlementaire enquête die de grootst denkbare minderheid in de Kamer noodzakelijk vindt. Opnieuw ging de verdenking niet uit naar de sector die het niet zo nauw lijkt te nemen met onze voedselveiligheid, maar naar de brengers van dat slechte nieuws.

Het is een feit dat er jaarlijks in Nederland meer dan honderdduizend consumenten welbewust ziek gemaakt worden met onnodige pathogenen als campylobacter en salmonella, en dat daar zelfs meer dan honderd mensen jaarlijks aan sterven. Toch wordt deze grootschalige dood-door-schuld niet aangepakt hoewel die vele malen dodelijker en a-selectiever is dan de zogenoemde terrorismedreiging.

Het is hoog tijd het hoofd weer koel te gaan houden en de echte bedreigingen van onze vrijheid, ons welzijn en onze gezondheid en het welzijn van vijfhonderd miljoen landbouwhuisdieren aan te pakken. Daarvoor hoeven we niet te fouilleren, onschuldige mensen vast te zetten, telefoontaps te plaatsen of burgerlijke vrijheden in te perken. Gezond verstand en het laten prevaleren van ecologie boven economie kunnen al wonderen doen om ook de mensen in dit land zich weer gelukkig en vrij te laten voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden