NIEUWSNOODSTEUN

Ontzetting onder grote groep winkeliers die naast noodsteun grijpt

Veel winkeliers hebben met ontzetting en radeloosheid gereageerd op het bericht dat zij geen recht hebben op de noodsteun van vierduizend euro die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld. 

Een vrijwel leeg Amsterdam door Corona Beeld Ferry de Kok

Voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie INretail zegt zaterdag te zijn overspoeld met berichten en appjes van ondernemers met een mode-, sport- of schoenenwinkel. Deze middenstanders behoren niet tot de categorie die verplicht de deuren heeft moeten sluiten vanwege de coronauitbraak en komen daardoor volgens het ministerie van Economische Zaken niet in aanmerking voor de eenmalige tegemoetkoming volgens de TGOS-regeling die vrijdag werd gepresenteerd. 

Meerman zegt met verbijstering kennis te hebben genomen van de beperking van de maatregel. ‘Juist in deze sector vallen nu enorme klappen’, zegt hij. ‘Bij zeker tweederde van onze achterban is de omzet met 90 procent gedaald.’

Economische Zaken stelt dat deze regeling alleen is bedoeld voor ondernemers die direct door kabinetsmaatregelen zijn geraakt. ‘Daarbij gaat het om de eet- en drinkgelegenheden die we hebben gesloten en de zaken voor persoonlijke verzorging. Ook voor de reisbranche is werken onmogelijk gemaakt omdat Nederlanders alleen nog voor noodzakelijke reizen naar het buitenland mogen’, aldus een woordvoerder. Het ministerie stelt dat de regeling geen compensatie is voor omzetverlies, maar een gift om de eerste vaste lasten te kunnen betalen.

Volgens Meerman van INretail heeft premier Rutte Nederlanders opgeroepen binnen te blijven, waardoor veel winkeliers in de non-foodsector nauwelijks meer een klant zien. 

Diverse Kamerleden lieten zaterdag weten dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken winkeliers tegemoet moet komen die tussen de wal en het schip dreigen te raken. ‘De overheid heeft steun beloofd aan de bedrijven en kleine ondernemers die dicht moeten en daar ga ik ze aan houden', zegt VVD-Tweede-Kamerlid Thierry Aartsen in het AD.  Ook D66-Tweede-Kamerlid Kees Verhoeven wil kijken of de regeling tot ongewenste bijwerkingen leidt.

Het ministerie onderkent dat ook ondernemers buiten de horeca en reissector omzetverlies lijden. Maar zij kunnen wel ‘gemankeerd zaken blijven doen’, stelt de woordvoerder. ‘Je kunt bij de plaatselijke boekhandel nog een boek kopen, je kunt naar de notenboer of kledingwinkel.’ Voor deze categorie winkeliers zijn volgens het ministerie andere regelingen bedacht, zoals belastinguitstel, overbruggingskredieten en loonkostenregelingen. 

Meerman van INretail spreekt van een kruideniersmentaliteit. ‘Chapeau tot nu toe voor het kabinet. Maar deze regeling moet breder. Heel veel winkeliers zetten echt niets meer om. Ik roep het kabinet op het hart te laten spreken en ook deze ondernemers te steunen.’

Bedrijven die wel aanspraak kunnen maken op de vierduizend euro overbruggingssteun, stuitten vrijdagavond en zaterdag overigens op een website die door een storing onbereikbaar was. ‘Zoveel mensen tegelijkertijd konden we toch niet aan’, laat een woordvoerder van de Rijksoverheid weten. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

1.700 ondernemers lukte het wel een aanvraag te doen. Zij worden binnen drie weken uitbetaald, belooft de woordvoerder.

De Volkskrant volgt drie ondernemers die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus

Ingrid Hobbelen heeft een zaak in designsouvenirs. Ze wordt hard geraakt. ‘Al mijn klanten zijn verdwenen.’

Berenice ging van uitverkochte concertzalen naar het bijstandsloket

In afwachting van overheidssteun proberen ondernemers Cor Holtackers en Rinke ‘t Hof te ‘overleven’. 

Dit is het pakket aan noodmaatregelen waarmee het kabinet de economie overeind wil houden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden