Ontzamelvoorstel stuit weer op verzet raad

De Rotterdamse wethouder Antoinette Laan (Cultuur) moet opnieuw haar voorstel intrekken over 'ontzamelen', het afstoten van kunstwerken door musea.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHIEL KRUIJT

AMSTERDAM - Een krappe meerderheid van PvdA, D66, GroenLinks en SP wil dat het geld dat met ontzamelen wordt verdiend naar een 'investeringsfonds' gaat, dat alleen kan worden gebruikt voor uitbreiding en behoud van de gemeentelijke kunstcollectie.

Laan had voorgesteld dat de opbrengsten van ontzamelingen ook mogen worden gebruikt ter verbetering van de 'toegankelijkheid' van die collectie. 'Maar wat is toegankelijk maken', zegt het D66-raadslid Jos Verveen, dat samen met de PvdA aan een alternatief plan werkte. 'Is dat een nieuw depot bouwen? Of de Kunsthal renoveren? Wij willen niet dat over honderd jaar blijkt dat we een minder waardevolle collectie hebben overgehouden doordat stukken zijn verkocht.'

Ook willen de vier partijen dat de opbrengsten niet in een gemeentelijke reserve komen, maar in een apart fonds. Verveen: 'We willen het meer op afstand zetten, zoals ooit ook met het beheer van de collectie is gebeurd. Dat doen de musea voor ons.'

Het is de tweede keer dat de wethouder op verzet stuit in de raad. Een eerder voorstel over ontzameling moest zij ook al terugtrekken, nadat bezwaar werd gemaakt tegen een verruiming van de mogelijkheden om kunst uit de gemeentelijke collectie te verkopen. De wethouder deed daarna water bij de wijn, maar naar de smaak van de critici niet genoeg.

De wethouder gaat per brief reageren op de bezwaren. Ook wordt onderzocht of de instelling van een apart fonds mogelijk is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden