Ontwikkelingsorganisatie SNV bedreef vriendjespolitiek

AMSTERDAM - De ontwikkelingsorganisatie SNV heeft opdrachten gegund aan familieleden en vrienden. De vier gevallen van nepotisme vonden plaats in 2009 op het regiokantoor van SNV Latijns-Amerika. Dat blijkt uit interne SNV-documenten die in handen zijn van de Volkskrant.

Plaatsen waar SNV actief is.

SNV erkent de feiten en zegt dat het ging om advieswerk, een ict-project en vertaalopdrachten. SNV wil niet zeggen welke bedragen met de opdrachten waren gemoeid. Er zijn maatregelen genomen tegen de betrokkenen, maar SNV kan niet ingaan op de aard van die maatregelen, aldus een woordvoerder.

Uit de documenten blijkt verder dat SNV Latijns-Amerika de Europese aanbestedingsregels overtrad. Door het splitsen van aanbestedingscontracten met een gerenommeerd televisiebedrijf bleef de afdeling onder de 193 duizend euro. In werkelijkheid ontving het tv-bedrijf 428 duizend euro voor het maken van een vijfdelige documentaireserie over ontwikkelingshulp in Latijns-Amerika, die in april 2009 werd uitgezonden op BBC World.

Een fout

Het splitsen van contracten om onder de aanbestedingsgrens te blijven, is verboden. SNV ontkent dat het splitsen daarom is gebeurd. 'Maar gelet op de totale omvang van de opdracht had SNV deze opdracht moeten aanbesteden volgens de EU-regels', aldus een woordvoerder. 'Daar heeft SNV dus een fout gemaakt.'

De feiten komen aan het licht in een memorandum van SNV, waarin de 'zeer zorgwekkende' uitkomsten van een intern financieel onderzoek worden besproken. Volgens het onderzoek was SNV zowel op financieel terrein als op het gebied van personeelszaken 'not in control'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was niet op de hoogte van de feiten. Volgens SNV zijn de geconstateerde problemen in 2010 definitief opgelost. De hulporganisatie zegt de declaratie- en aanbestedingsregels te hebben aangescherpt en een klokkenluidersregeling te hebben opgezet.

SNV lag het afgelopen jaar onder vuur. Ze wekte de woede van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer door lange tijd te weigeren de directiesalarissen te verlagen.

In opdracht van Buitenlandse Zaken begon het accountantskantoor Ernst & Young bovendien een onderzoek naar vermoedelijke integriteitsproblemen bij SNV na een tip van de FIOD. SNV zag in de milde onderzoeksconclusies van Ernst & Young de bevestiging dat de integriteit van SNV niet in het geding was. De Tweede Kamer was het daar niet mee eens en dwong inzage af in de FIOD-stukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden