Ontwikkelingen Noord-Irak baren Assad en Sezer zorg

De presidenten van Syrië en Turkije, Bashar al-Assad en Ahmet Necdet Sezer, zijn ongerust over de ontwikkelingen in Noord-Irak, waarbij de Koerden lijken af te koersen op een zekere autonomie....

ReutersAFP en AP

Assad verklaarde eerder op het tv-station CNN Türk dat 'indien er geen territoriale onschendbaarheid is in Irak, we niet kunnen spreken van stabiliteit in Irak of in onze eigen landen. We zijn niet alleen tegen een Koerdische staat, maar tegen elke staat die de onschendbaarheid van Irak zou willen aantasten.'

Turkije, Syrië, maar ook Iran hebben Koerdische minderheden. De landen vrezen dat een Koerdische staat in Irak zal leiden tot afscheidingspogingen van Koerden in eigen land.

De ongerustheid werd maandag nog eens extra gevoed doordat de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, een akkoord heeft bereikt met de Koerdische voormannen Jalal Talebani en Massoud Barzani over het onaangetast laten van het Koerdische parlement en bestuursinstanties voor de bestuursoverdracht aan de Irakezen in juni.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, trachtte dinsdag olie op de golven te gooien door te stellen dat 'ofschoon de Irakezen zelf moeten uitmaken wat er gaat gebeuren met het overwegend Koerdische noorden, het absoluut duidelijk is dat het gebied deel moet blijven uitmaken van Irak'.

Het bezoek van Assad aan Ankara is het eerste officiële bezoek van een Syrisch staatshoofd aan Turkije. De relaties tussen beide landen zijn al tientallen jaren gespannen, wat vijf jaar geleden bijna uitmondde in een oorlog, toen Turkije met geweld dreigde als Syrië de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, niet zou uitwijzen.

Beide landen hebben ook geschillen over waterdoorvoer van de Eufraat en de Tigris en ruziën over de provincie Hatay die sinds 1938 Turks is.

De zorg van Syrië, Turkije en Iran over in Noord-Irak wordt ook geïllustreerd door het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, komend weekeinde aan Iran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden