Ontwikkelingbank betaalt voor het eerst dividend uit

FMO, de financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden, ontwikkelt zich voorspoedig. Het afgelopen jaar is de winst tot zodanige recordhoogte gestegen, dat de instelling voor het eerst in haar 25-jarig bestaan dividend kan uitkeren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Vorig jaar boekte FMO, dat private ondernemingen in ontwikkelingslanden ondersteunt met kredieten en eigen vermogen, een winst van 21,4 miljoen gulden. Die winst is nooit eerder zo hoog uitgevallen, maar Mennes benadrukte dat de rentabiliteit nog steeds slechts een 'formidabele 3 procent van het eigen vermogen bedraagt'.

Hij reageerde hiermee op uitlatingen van minister Pronk, die verscheidene malen heeft gezegd dat hij de FMO 'te commercieel' vindt. Van Mennes, die een grotere rol van het particulier kapitaal bij de economische ontwikkeling van de armste landen voorstaat, is bekend dat hij het op veel punten compleet oneens is met Pronk. Zo heeft de staat zich verplicht om tot 2004 elk jaar 100 miljoen gulden ter beschikking van FMO te stellen. Mennes heeft het afgelopen jaar geprobeerd om dit geld eerder los te krijgen, maar hij kreeg nul op het rekest van Pronk. 'Dit bedroeft mij, maar verbaast mij niet', zei hij gisteren.

Mennes wees de suggestie van de hand dat de rentabiliteit vooral zo laag is omdat het eigen vermogen erg hoog is. Het balanstotaal steeg vorig jaar met 27 procent tot 1613 miljoen gulden. Het eigen vermogen steeg net zo hard naar 648 miljoen gulden. Deze solvabiliteit van ruim 40 procent is ongekend in de financiële wereld. Bij de meeste banken ligt dit percentage tussen de 10 en 15.

'Het hoge eigen vermogen is noodzakelijk, omdat wij relatief veel riskante projecten ondersteunen. Onze investeringen dragen een hoge mate van risico', aldus Mennes. 'Het verleden wijst dat uit.'

De aandeelhouders van FMO zijn de staat (die de helft heeft), een aantal banken en bedrijven en de vakbeweging. Rijk zullen ze niet worden van het dividend, dat 1,25 per aandeel bedraagt. Aangezien er 400 duizend aandelen uitstaan, is FMO een half miljoen gulden kwijt aan winstuitkeringen. Het restant van de winst, bijna 21 miljoen dus, gaat naar de reserves.

Dat het FMO goed gaat, bleek ook uit de gestegen verplichtingen die de organisatie vorig jaar is aangegaan. In 1994 zette de instelling nog voor 462 miljoen gulden weg in ontwikkelingslanden, via kredieten en participaties, vorig jaar was dat 533 miljoen gulden. Het bedrag dat werd goedgekeurd, maar waarvoor nog geen contractuele verplichting werd aangegaan, daalde echter van 742 naar 650 miljoen gulden.

F. Smit, directeur kredieten en beleggingen, bagatelliseerde het belang van deze afname. Volgens hem is dat vooral te wijten aan het verdwijnen van 'twee of drie grote vissen' uit de portefeuille. Zo bleek er vanuit Mexico weinig belangstelling te bestaan voor een aantal milieuprojecten, die FMO indirect zou financieren. En voor een groot project in Vietnam bleken particuliere banken uit Japan en Thailand interesse te hebben.

FMO hoopt de komende jaren een snelle groei te realiseren. 'Dat is nodig, want de vraag naar ons produkt is vele malen groter dan het aanbod', zei Mennes. Minister Pronk mag dan niet direct meewerken, De Nederlandsche Bank lijkt coöperatiever te zijn. Zo hoeven Nederlandse banken die leningen verstrekken aan de FMO, deze niet meer mee te tellen in hun solvabiliteitsweging. Daardoor wordt het voor FMO goedkoper om kredieten aan te trekken.

Bovendien mogen de commerciële banken van de toezichthouder voortaan participaties nemen in bedrijven in ontwikkelingslanden, zonder dat ze daarvoor voorzieningen hoeven te treffen. Voorwaarde is dan wel dat deze participaties via FMO lopen.

'Een vervijfvoudiging is mogelijk in de komende jaren', aldus Mennes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden