Update

Ontwikkeling duurzame energie vertraagd door energieakkoord

Door het energieakkoord dat kabinet, werkgevers en vakbonden en milieuorganisaties op hoofdlijnen hebben bereikt wordt het regeerakkoord aangepast. Het aandeel duurzame energie zou volgens eerdere afspraken van VVD en PvdA in 2020 16 procent moeten zijn, maar dat wordt nu uitgesteld tot 2023.

Aan de rand van de Alblasserwaard, langs de snelweg A15, wordt gebouwd aan drie windmolens. Beeld anp

Dat maakte de Sociaal Economische Raad, die de gesprekken over het energieakkoord faciliteert, vrijdag bekend. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af in te zetten op een 'ambitieus internationaal klimaatbeleid'. In 2050 moet de energievoorziening volledig duurzaam of klimaatneutraal zijn; in 2020 zou 16 procent van de totale energievoorziening duurzaam moeten zijn. Dat tussenstation wordt dus nu met drie jaar uitgesteld. Wel zal Nederland in 2020 voldoen aan de Europese norm van 14 procent duurzame energie. De afspraken leiden volgens de SER tot 'een forse lastenverlichting voor burgers en bedrijven ten opzichte van de afspraken in het regeerakkoord'.

In het akkoord staan een aantal maatregelen waarmee het duurzame energiedoel bereikt moet worden. Burgers krijgen door belastingkorting een prikkel om zelf lokaal hernieuwbare energie op te wekken in coöperatieve initiatieven. Ook zijn met banken en beleggers afspraken gemaakt om de financierbaarheid van grote projecten voor hernieuwbare energie te verbeteren. Verder sluiten energiebedrijven oude kolencentrales die in de jaren '80 zijn gebouwd, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Daarnaast gaat Nederland zich internationaal inzetten voor de versterking van het Europese Systeem van Emissiehandel (ETS), om de reductie van CO2 te versnellen.

Banen
Het energieakkoord moet de komende jaren zorgen voor miljarden aan investeringen en zal goed zijn voor duizenden extra banen. Het bedrijfsleven kan er zijn concurrentiepositie door versterken en er ontstaan ook nieuwe mogelijkheden voor ondernemerschap.

De afspraken, die donderdag al uitlekten, moeten nog verder worden uitgewerkt en doorgerekend. Premier Rutte sprak van een 'belangrijke aanzet voor een energieakkoord' en minister Kamp (Economische Zaken) noemde de afspraken 'een verheugend en belangrijk resultaat'. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zei in een reactie dat het jammer is dat 'het kabinet opnieuw haar ambities afzwakt'. 'Na bijna een jaar praten had ik meer verwacht.'

Vakcentrale FNV denkt dat het akkoord zal leiden tot 15.000 extra banen, vooral in de bouwsector. Dat komt voornamelijk omdat er door de afspraken 400 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de isolatie van huurwoningen, aldus de FNV. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is teleurgesteld dat het kabinet te weinig doet om bedrijven die gebruik maken van fossiele brandstoffen aan te pakken. 'Je kunt zien dat Bernard Wientjes als spreekbuis van ouderwetse fossiele bedrijven, een flinke vinger in de pap heeft gehad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.