Ontwerptekst akkoord EU rept niet van verplichte verdeling asielzoekers

De EU-lidstaten gaan vandaag naar verwachting akkoord met de herverdeling van 120 duizend asielzoekers die nu nog in Italië, Griekenland en Hongarije zitten. De verdeelsleutel die de Europese Commissie voorstelt met asielquota per land, wordt echter louter 'als de basis voor een akkoord' geaccepteerd, zo blijkt uit de vertrouwelijke ontwerpconclusies waarover de Europese ministers van Justitie zich vanmiddag beraden.

Vluchtelingen liggen op bedden te rusten bij een tijdelijk onderkomen voor asielzoekers op een festivalterrein in het Oostenrijkse Wiesen. Beeld afp
Vluchtelingen liggen op bedden te rusten bij een tijdelijk onderkomen voor asielzoekers op een festivalterrein in het Oostenrijkse Wiesen.Beeld afp

Of de quota verplichtend of vrijwillig zijn, laat de ontwerptekst in het midden. Daarover moeten de EU-landen begin volgende maand een besluit nemen. De tekst - opgesteld door tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg - betitelt de huidige vluchtelingenstroom als een 'uitzonderlijke noodsituatie'.

De ambassadeurs van de EU-landen bespraken de ontwerptekst zondagavond. Volgens betrokken diplomaten zijn er wijzigingen voorgesteld maar blijft het concept op hoofdlijnen overeind. Hongarije, een van de grootste dwarsliggers bij Brusselse asielquota, zou een akkoord niet blokkeren maar wil er zelf niet aan meedoen.

In het voorstel van de Commissie worden 54 duizend migranten in Hongarije, 50.400 in Griekenland en 15.600 in Italië, verspreid over de andere EU-landen. Nederland zou er 7.214 moeten overnemen. Hoewel Hongarije baat heeft bij het plan, wil het er niets van weten. Volgens premier Orbán willen de migranten niet in zijn land blijven, hij betitelt de 54 duizend die zouden doorreizen als 'fantoomcijfers'. Hongarije stelt voor zijn aandeel van 54 duizend aan Griekenland te geven in ruil voor het afzien van verdere deelname aan het spreidingsplan. Op de quota voor de andere landen heeft dat geen invloed.

Gekant

Ook Polen lijkt zijn verzet te verzachten. Vooral Slowakije maar ook Tsjechië, Roemenië en Letland bleven zondagavond echter gekant tegen in Brussel vastgelegde bindende asielquota. Diplomaten voorzien complexe onderhandelingen over de verdeelsleutel als de eerste horde - overeenstemming over het aantal van 120 duizend - vandaag wordt genomen.

In de ontwerpconclusies wordt verder opgeroepen tot betere bewaking van de Europese buitengrenzen om de asielstroom in te dammen. Alle lidstaten moeten manschappen, materieel en geld beschikbaar stellen 'om zo goed als ze kunnen gehoor te geven aan het verzoeken om steun'.

De EU-landen zullen uitvoering geven aan een Europees terugkeerplan voor afgewezen asielzoekers. Verder wordt de Commissie gevraagd geld vrij te maken in het EU-budget voor de opvang en spreiding van asielzoekers. De Nederlandse wens om op termijn asielaanvragen zo veel als mogelijk aan de Europese buitengrenzen af te handelen, komt niet aan bod in de ontwerptekst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden