Ontwerpers kunnen problemen vaak niet écht aanpakken

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: de geniale ontwerper.

De Wereld Draait Door over de Dutch Design Week. Beeld
De Wereld Draait Door over de Dutch Design Week.Beeld

De afgelopen week was het Dutch Design Week en dus schoof de directeur ervan, Martijn Paulen, aan in De Wereld Draait Door, vergezeld van Wilfried de Jong, presentator van de VPRO-serie De toekomstbouwers, waarin designtalenten hun ideeën uiteenzetten. Als je houdt van de mythe van de 'genius designer' die eigenhandig de wereld verandert, kwam je goed aan je trekken.

Paulen vestigde de aandacht op een van de jonge designers in De toekomstbouwers, Dave Hakkens, die voor zijn afstuderen het inspirerende Phonebloks bedacht, een concept voor een modulaire telefoon met uitwisselbare onderdelen. 'Google heeft het eigenlijk opgepikt, die wilden het gaan maken (...), uiteindelijk hebben ze het gekilld. Maar er zijn intussen andere telefoons die modulair zijn, dus gebaseerd op deze ideeën', aldus Paulen. Prachtig verhaal natuurlijk, alleen was Google al begonnen met de ontwikkeling van hun modulaire telefoon - Project Ara - voordat Hakkens zijn Phonebloks-concept onthulde.

Maar goed, het is wel DWDD, dus snel door naar het volgende designtalent. Alissa Rees ontwierp de IV-walk. Een sterk, goed doordacht ontwerp, waarbij de infuuspomp en -zak in een vest op de buik en rug worden gedragen. Van Nieuwkerk vroeg of het ontwerp al in de handel was, waarop Rees voorzichtig antwoordde dat ze pas was afgestudeerd en dat het in de zorg wel dertien jaar kan duren voor een innovatie wordt geaccepteerd. Aan tafel brak de pleuris uit.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wilfried de Jong: 'Dan moeten we dus dértien jaar wachten?'

Martijn Paulen: 'Dat kunnen we eigenlijk niet meer accepteren.'

Welkom in de echte wereld heren. De wereld waarin ideeën nog geen producten zijn. Waarin we nieuwe medische producten wél testen en certificeren om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze een bron van bacteriën blijken en er patiënten overlijden.

DWDD richtte een monument op voor de geniale ontwerper. En ging eraan voorbij dat zij de grote maatschappelijke problemen die voor ons liggen wel op een aansprekende manier onder de aandacht kunnen brengen, maar ze meestal niet echt aan kunnen pakken. Daarvoor zijn toch vaak gewoon multidisciplinaire teams nodig. Maar dat is natuurlijk nét iets minder inspirerend.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden