Ontwerper van rode stewardessen-uniform overleden

Hij begon als hoedenkoning, maar Dick Holthaus vond dat hij alles kon ontwerpen. Door zijn toedoen omarmde de Nederlandse vrouw het broekpak.

Peter de Waard
Dick Holthaus. Beeld
Dick Holthaus.Beeld

Voor een van de afleveringen van het tv-programma Eén van de acht stelde ontwerper Dick Holthaus gastvrouw Mies Bouwman voor zich in een broekpak te steken. Bouwman stribbelde tegen: 'Ben je gek? Ik op het scherm, in een broek?' Holthaus hield vol en zij ging overstag. Daarmee was het broekpak een acceptabel kledingstuk op de kantoorvloer en tijdens formele gelegenheden geworden. Volgens C&A had Nederland door toedoen van Mies Bouwman het broekpak omhelsd.

Couturier Dick Holthaus is op 6 juni op 86-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Hij werd als Dirk-Jan Holthaus geboren in een katholieke familie in Hengelo. Zijn vader was een voormalig planter in Nederlands-Indië. Na terugkeer exploiteerde zijn moeder een hotel. Hij ging naar kostschool Rolduc in Kerkrade.

Hoedjes

Na de oorlog studeerde hij aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam, maar die opleiding zinde hem niet. Hij besloot naar Milaan te gaan, daar woonde zijn zus. Hij vond werk bij een couturehuis, waar hij de hoedjes mocht optuigen. Dat fascineerde hem.

Kort na zijn terugkeer in Amsterdam ontmoette hij de tien jaar oudere Max Heymans, die in het na-oorlogse Nederland een grote naam had met zijn op de Franse mode gebaseerde collecties. Holthaus moest de linten in de hoeden van Heymans steken. Gedurende korte tijd hadden ze een verhouding.

In 1951 opende Holthaus aan de Van Baerlestraat zijn eigen hoedensalon. Al gauw werd hij hoedenkoning van Nederland genoemd. In 1955 begon hij dameskleding te ontwerpen, hoewel hij daar geen opleiding voor had genoten. Holthaus: 'Het enige wat ik kon, was afspelden: hier een beetje smaller en daar een beetje breder. En ik had een goede smaak.' Het waren kunstverzamelaar Alex Orlov en zijn vrouw Jacobine die hem introduceerden bij mode-ontwerper Yves Saint Laurent.

Mozart van de mode

In Nederland behoorden onder anderen het extravagante model Mathilde Willink en Miss World 1959 Corine Rottschäfer tot zijn clientèle. Ook kleedde hij Liesbeth List en Loesje Hamel voor de voorstelling Shaffy Chantant in de jaren zestig.

Schrijver Adriaan Morriën noemde hem 'een Mozart van de mode'. En Parool-coryfee Jeanne Roos viel voor zijn ogen: 'Van die blinkende koplampen, met lange donkere wimpers. Dangerous eyes.'

Toen hij de voordeur van zijn huis aan de Vondelstraat rood wilde verven, spande de buurt een proces tegen hem aan. Hij won. Daarna gaf hij een groot feest waarbij iedereen met een rood hoofddeksel moest komen.

Auto-ongeluk

Hij was niet bescheiden en vond dat hij alles moest kunnen ontwerpen. Zo bedacht hij lijnen voor tieners en twintigers (Dick Holthaus Jeunesse en Twenty Seven). Vanaf 1966 ontwierp hij ook mannenmode. Ramses Shaffy was een van zijn modellen. Hoewel Heymans niets van broeken voor vrouwen moest weten - 'als de Nederlandse vrouwen die een broek dragen zichzelf van achteren konden zien, zou de helft minder broeken verkocht worden' - propageerde Holthaus die juist. Hij ontwierp ook accessoires, meubels en bedrijfskleding als het rode stewardessen-uniform van Martinair.

In 1973 kreeg hij een zwaar auto-ongeluk. Twee jaar later verhuisde hij naar Parijs en weer later betrok hij een huis in de omgeving van Torremolinos. Hij bleef ontwerpen, maar meestal in licentie. In Nederland raakte hij buiten beeld, hoewel hij in restaurant Le Garage van zijn vriend Joop Braakhekke nog vaak presentaties organiseerde.

Stewardessen van Martinair showen de collectie ontworpen door couturier Dick Holthuis (foto 1989). Beeld anp
Stewardessen van Martinair showen de collectie ontworpen door couturier Dick Holthuis (foto 1989).Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden