Ontwerper van Poolse beurshal stierf haast van spijt

Een van de ontwerpers van de beurshal die zaterdag is ingestort in Katowice heeft maandag geprobeerd zich van het leven te beroven....

Van onze correspondent Jan Hunin

Jacek J. werd met opengesneden polsen gevonden in een hotel. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij door het gerecht werd ondervraagd. Hij verkeert niet in levensgevaar.

Als lid van de raad van bestuur van de bouwonderneming Invit was J. in de jaren 1999-2000 verantwoordelijk voor de bouw van de beurshal. Volgens Ryszard Mroz, de voorzitter van Invit, heeft zijn onderneming de Poolse bouwvoorschriften gerespecteerd. Maar uit de getuigenis van een werknemer van de Internationale Beurzen van Katowice blijkt dat het dak van de beurshal van het begin af aan lekte. In 2002 zou het zwaar hebben doorgebogen onder een drie meter dikke sneeuwlaag. Losgeraakte onderdelen zouden opnieuw aan elkaar zijn gelast. Volgens de brandweer had het dak toen moeten worden afgebroken.

Het gerecht onderzoekt of de hal gebaseerd is op een Spaans ontwerp dat niet berekend was op het Poolse winterweer.

Sinds de ramp is er veel kritiek op de Poolse bouwondernemingen. Die zouden het niet zo nauw nemen met de wettelijke voorschriften. Van hun kant klagen de aannemers dat ze om de kosten te drukken vaak gedwongen worden minderwaardig materiaal te gebruiken. Die besparingen zouden ten koste gaan van de veiligheid.

Ook de eigenaren van de tijdens een duivenbeurs ingestorte hal, de Internationale Beurzen van Katowice, zouden niet vrijuit gaan. Volgens de onderzoeksrechter werd begin januari uit geldgebrek gestopt met het ruimen van sneeuw. Op de dag van de ramp zou er op het dak een 2,5 duizend ton zware ijslaag hebben gelegen.

Met minstens 63 doden en 140 gewonden is de ramp een van de zwaarste uit de recente Poolse geschiedenis. De autoriteiten kunnen niet uitsluiten dat er zich nog doden onder het puin bevinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden